Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / 9 situacija kada trebate reći “NE” svom djetetu

9 situacija kada trebate reći “NE” svom djetetu

Roditelji često govore ne. To je refleksan odgovor, često i intiutivan. Za djecu – ako ga čuju prečesto – gubi efekt.

Dječja psihologinja Laura Markham kaže kako djeca, kada im kažete ne, počinju razmišljati unutar dopuštenih okvira, te ih uči da postoje granice i ograničenja koja će im pomoći u razvoju. Ako im nikad ne govorite ne, djeca bi mogla biti potpuno nepripremljena na suočavanje sa stvarnim svijetom, prenosi N1.

Ovo je devet situacija u kojima svojoj djeci bez imalo grižnje savjesti smijete reći “Ne”.

1. Na parkiralištu

Djeca su preniska da bi mogla vidjeti automobile koji voze po parkiralištu. Djecu morate držati za ruku bez obzira koliko inzistirali da mogu sami.

2. Ako vrijeđa druge

Djece na shvaćaju da mogu povrijediti druge, psa ili mačku. Ako vidite da vaše dijete nehotice ozljeđuje nekoga, upozorite ga na to.

3. Ako gledaju ili sudjeluju u nasilju

Ovo je pravi test za dječji unutarnji radar.

Recite djeci da slobodno smiju odbiti sudjelovati u stvarima i aktivnostima svojih prijatelja ako im se one ne sviđaju ili se zbog njih osjećaju loše.

4. Ako uništava stvari

Vlasništvo se treba poštovati i djecu treba naučiti tome. Ako vaše dijete uništava tuđe igračke, bratove ili sestrine, jer je ljuto na njih, recite mu neka prestane i objasnite mu da to nije u redu.

5. Ako se skida u javnosti

U našem društvu, golotinja nakon određene dobi više nije prihvatljiva. Četiri godine su granica koju spominje dr. Markham i dodaje kako dijete treba naučiti da su neki dijelovi tijela privatni i da ih ne treba pokazivati svima.

6. Ako se ne ponašaju lijepo u restoranu

Ako djeca nisu u stanju poštovati pravila ponašanja u restoranu, nemojte ih voditi tamo. Istina je da djeca imaju pravo trčati, ali i drugi imaju pravo večerati u miru. Ako se vaše dijete ne ponaša lijepo i ometa druge goste restorana, odlučno mu recite da prestane.

7. U avionu

Aviokompanije imaju pravila i propise koje moraju poštovati svi, pa i djeca. Na mogu gurati i udarati u sjedalo ispred sebe, ne smiju gnjaviti ljude koji sjede kraj njih i ne smiju biti preglasni. To je zajednički prostor. Zabavite svoje dijete tijekom leta.

8. Sa strancima

Situacija upoznavanja stranaca je pomalo osjetljiva jer djeci uvijek govorimo da ne smiju puštati strance blizu sebe niti ići s njima.

Velik broj odraslih ljudi kojima ćete povjeriti svoje dijete je vrijedan povjerenja. Problem nastaje kad dijete nije u pratnji odrasle osobe. Trebate im odjasniti da ne smiju, ni pod kojim okolnostima, ići s ljudima koje ne poznaju niti s onima za čije društvo nemaju vaše dopuštenje.

9. Kada pravi planove s prijateljima

Dr. Markham kaže kako u njenoj obitelji postoji pravilo da se ne smiju otkazivati dogovori samo zato što se pojavilo nešto bolje.

Ako se nakon škole dogovori s jednim prijateljem, a onda ga pozove drugi, objasnite mu da nije u redu da tek tako ne ode na prvi dogovor.

novo.hr

foto: pixabay

Tagovi: