Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Alibaba pokreće zajedničko ulaganje s ruskim fondom, Megafonom i grupom Mail.ru

Alibaba pokreće zajedničko ulaganje s ruskim fondom, Megafonom i grupom Mail.ru

Kineski div u segmentu elektroničke trgovine Alibaba Group Holding objavio je da će rusku podružnicu uključiti u zajednički projekt u kojem će mu partneri biti ruski državni fond i dvije tehnološke kompanije.

Alibaba će u zajedničko ulaganje Aliexpress Russia, koje će funkcionirati kao platforma za elektroničku trgovinu, uključiti svoju rusku podružnicu dok će ruski mobilni operater Megafon zamijeniti svoj 10-postotni udio u internetskoj grupi Mail.ru za 24-postotni udio u novoj tvrtki.

Doprinos Mail.ru zajedničkom ulaganju bit će odjel za internetsku trgovinu Pandao i gotovina, za koju će dobiti 15-postotni udio u Aliexpress Russia.

Ruski državni investicijski fond RDIF kupit će pak 13-postotni udio u novoj tvrtki.

Alibaba će u AliExpressu imati udio od 48 posto a ruski partneri preostalih 52 posto.

Sporazum o zajedničkom ulaganju potpisan je u utorak tijekom Istočnog gospodarskog foruma.

Udruživanjem snaga s vodećom ruskom internetskom potrošačkom platformom, AliExpress će na svojim društvenim mrežama, porukama, elektronskoj pošti i internetskim igrama dobiti 100 milijuna korisnika Mail.Ru grupe“, priopćili su iz kompanija.

„Pristupom ovoj jedinstvenoj platformi i korisničkoj bazi zajedničko ulaganje će nadopuniti vrijednosni lanac potrošačkog stila života u Rusiji, kreirajući jedinstvenu platformu za društvene mreže, komunikaciju, igranje i trgovinu“, dodaje se.

Partneri će u novu tvrtku uložiti milijune dolara, najavio je izvršni direktor Mail.ru grupe Boris Dobrodeev.

K.A./hina

foto: Alibaba