novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Austrijski proizvođač čelika Voestalpine razmatra dodatna ulaganja u SAD-u

Austrijski proizvođač čelika Voestalpine razmatra dodatna ulaganja u SAD-u

Austrijski proizvođač čelika Voestalpine u petak je objavio da će preispitati svoja ulaganja u Sjedinjenim Državama s obzirom na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

“Unatoč ograničenom utjecaju kaznenih carina na našu grupu, aktualni potezi američke administracije potaknuli su nas da kritički preispitamo jesu li svi naši planovi za buduća ulaganja u Sjevernoj Americi razumni u ekonomskom i političkom smislu”, kazao je izvršni direktor Voestalpinea Wolfgang Eder u priopćenju.

Iz Voestalpinea su istaknuli da su posljednjih godina u SAD-u uložili 1,4 milijarde dolara (1,1 milijardu eura), stvorivši približno 3.000 radnih mjesta.

Iz kompanije čija su 49 postrojenja u SAD-u u prošloj godini ostvarila prihode u visini 1,2 milijarde eura poručuju da većina njezine prodaje u SAD-u neće biti pogođena carinama.

Kompanija je u financijskoj 2016-2017. godini ostvarila prihode od 11,3 milijarde eura, a procjenjuju da će carine pogoditi tek tri posto njezinih ukupnih prihoda.

Najviše će carinama biti pogođeni proizvodi od čelika koji se baziraju na sofisticiranoj tehnologiji i najvećim ih se dijelom ili uopće ne može u SAD-u nabaviti od ostalih dobavljača.

Posebno pritom izdvajaju čelične trake koje koriste proizvođači automobila i bešavne cijevi koje se proizvode u SAD-u za primjenu u naftnim i plinskim istraživanjima.

K.A.

foto: voestalpine.com

Tagovi: