Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Austrijski Raiffeisen Bank International u 2018. ostvario dobit od 1,27 milijardi eura

Austrijski Raiffeisen Bank International u 2018. ostvario dobit od 1,27 milijardi eura

Austrijski zajmodavac Raiffeisen Bank International (RBI) prošlu je godinu zaključio s gotovo 14 posto većom konsolidiranom dobiti, a za ovu godinu najavljuje moguće nove akvizicije na glavnim tržištima i potvrđuje nastavak poslovanja u Rusiji, u kontekstu optužbi za sudjelovanje u pranju novca. 

Konsolidirana dobit u 2018. godini povećana je za 13,8 posto, na 1,27 milijardi eura. Operativna dobit porasla je za 7,8 posto i bila je u visini 2,25 milijardi eura.

Rast operativne dobiti najvećim se dijelom pripisuje većim prihodima od kamata i od naknada i provizija, navodi se u RBI-jevom priopćenju objavljenom u srijedu.

Neto kamatni prihodi pritom su uvećani 4,2 posto i iznosili su 3,36 milijardi eura. U istom su postotku porasli i neto prihodi od naknada i provizija, na 1,79 milijardi eura.

Operativni prihodi uvećani su mu za 3,9 posto, na 5,29 milijardi eura.

Austrijski zajmodavac želi aktivno sudjelovati u bankarskoj konsolidaciji koja je u tijeku u nekim zemljama, izjavio je izvršni direktor Johann Strobl u godišnjem izvješću,

“To bi moglo uključivati organski rast i potencijalne akvizicije portfelja ili manjih banaka, ako se ukaže pogodna prilika i cijena bude korektna,” rekao je on.

RBI je među nekoliko europskih banaka koje su suočene s optužbama za posredovanje u ‘pranju’ ruskog novca preko litvanskih banaka.

Početkom mjeseca skupina europskih medija okupljenih u Projektu izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) objavila je izvješće “Trojkina praonica” (The Troika Laundromat” – po imenu ruske banke, glavnog aktera u tim operacijama) s detaljima transakcija ukupne vrijednosti veće od 470 milijardi dolara, prebačenih u ukupno 1,3 milijuna transfera iz 233 tisuće kompanija.

Izvorišna je točka transakcija bio Troika Dialog, nekada najveća ruska privatna investicijska banka, a novac se naknadno usmjeravao preko litvanskih banaka do onih u Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj i nekim drugim zemljama.

Pomoć u tim transakcijama pružile su i velike zapadne banke, uključujući Raiffeisen i Deutsche Bank, kao i američki Citigroup, navedeno je u izvješću.

Iz RBI-ja su tada priopćili da im nisu “poznate konkretne tvrdnje i da nemaju daljnjih informacija o sadržaju pritužbe”. Dodali su i da provode internu istragu.

RBI spada među najveće strane zajmodavce u Rusiji i izgubio je preko milijardu eura tržišne kapitalizacije od objave izvješća OCCRP-a.

T.R./hina

foto: RBI