Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / AZTN odobrio poljskom fondu preuzimanje Studenca

AZTN odobrio poljskom fondu preuzimanje Studenca

Odobrena je koncentracija između tvrtki ARH CEE i Studenac, izvijestila je u petak Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) na svojim internetskim stranicama.

Koncentracija će, kako se navodi, prvenstveno imati učinak na mjerodavnom tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo na područjima Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije.

Riječ je o namjeri provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole ARH CEE-a nad Studencem.

ARH CEE osnovan je kao društvo posebne namjene za potrebe stjecanja Studenca, kao dio grupe poduzetnika pod kontrolom investicijskih fondova koji čine El grupu, koja između ostalog, pruža usluge ulaganja u temeljni kapital i vlasničke instrumente kroz široki raspon mogućnosti ulaganja rizičnog kapitala u poduzetnike koji imaju potencijala za uvećavanjem svoje vrijednosti.

Poljski private equity fond Enterprise Fund VIII, kojim upravlja Enterprise Investors (EI), u lipnju ove godine je potpisao ugovor o preuzimanju 100 postotnog vlasničkog udjela u mreži dućana/mini-marketa Studenac, a odobrenjem koncentracije dovršava se ta transakcija.

Studenac je osnovan kao obiteljska tvrtka ranih 1990.-tih. Isprva se bavio isključivo veleprodajom, a s vremenom je djelovanje proširio na maloprodaju koja danas čini temelj poslovanja, s 95 posto ukupnih prihoda.

Krajem 2017. godine Studenac je upravljao s 384 prodajna mjesta, prosječne veličine 120 četvornih metara. Većina dućana nalazi se uzduž jadranske obale, na otocima i u zaleđu. U zadnje tri godine otvoreno je 60 novih prodajnih mjesta. Prihodi Studenca za 2017. godinu iznosili su nešto više od 200 milijuna eura, a trenutno zapošljava više od 2.600 djelatnika.

T.R.

foto: studenac

Tagovi: ,