Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Baski 202 km dugim ljudskim lancem pozivaju na glasanje o neovisnosti

Baski 202 km dugim ljudskim lancem pozivaju na glasanje o neovisnosti

Deseci tisuća stanovnika Baskije napravili su 202 kilometra dugačak ljudski lanac nastojeći tako pozvati na održavanje regionalnog glasovanja o neovisnosti.

U španjolskom ustavu donesenom 1978. nakon rušenja režima diktatora Francisca Franca stoji da je zemlja nedjeljiva. Posljednji pokušaj održavanja referenduma o odcjepljenju Katalonije završio je teškim neuspjehom i zakonskim kaznama.

Bivšega premijera i člana konzervativne Narodne stranke Mariana Rajoya, kojega su naveliko kritizirali zbog načina na koji se suočio s katalonskom krizom, na vlasti je 1. lipnja naslijedio socijalistički lider Pedro Sanchez.

Nakon što je Rajoyeva stranka potkraj svibnja osuđena za korupciju, članovi parlamenta izglasovali su nepovjerenje njegovoj manjinskoj konzervativnoj vladi, što je na vlast dovelo Sancheza. Novi premijer pozvao je na obnovu pregovora s vodstvom Katalonije.

I dok većina stanovnika Baskije, koja već raspolaže prilično visokim stupnjem autonomije te, poput Katalonije, ima vlastiti jezik i kulturu, ne podupire zamisao o neovisnosti, brojni vjeruju da bi se stanovnicima trebalo omogućiti pravo na glasovanje o tome. Španjolska vlada, koju podupire ustavni sud, i dalje smatra da je bilo kakva organizacija izjašnjavanja o regionalnoj neovisnosti protuzakonita.

novo.hr

foto: twitter