Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Berlin ublažio stroge propise za Airbnb i slične kompanije

Berlin ublažio stroge propise za Airbnb i slične kompanije

Gradske vlasti u Berlinu odlučile su ublažiti stroge propise za kompanije koje iznajmljuju smještajne kapacitete na kraći rok, poput Airbnb-ja, ukidajući građanima vremenska ograničenja za najam glavnog stambenog prostora.

Sudskom presudom iz 2016. godine iznajmljivanje putem specijaliziranih internetskih portala poput Airbnb-ja i Wimdua bilo je ograničeno na jednu sobu, uz zaprijećenu kaznu za prekršitelje od 100 tisuća eura.

Prema novom će zakonu vlasnici ubuduće moći iznajmljivati glavni stambeni prostor bez vremenskog ograničenja a drugu nekretninu 90 dana godišnje.

Najamnine su u Berlinu dugo bile niske u usporedbi s drugim velikim gradovima da bi proteklih godina porasle, te su gradske vlasti odlučile ograničiti iznajmljivanje putem internetskih platformi kako bi spriječile moguću nestašicu smještaja za stanovnike.

Nakon što su početna ograničenja stupila na snagu, pokazalo se da ih mnogi vlasnici uspješno zaobilaze. Dodatno su se gradske vlasti suočile s brojnim pritužbama.

Najnovija je odluka donesena nakon što je upravni sud u Berlinu u nekoliko presuda potvrdio da iznajmljivanje stanova ne utječe na tamošnje tržište nekretnina.

Čelnik njemačkog ogranka Airbnb-ja Alexander Schwarz zadovoljan je izmjenom propisa: “Drago nam je što je Berlin prihvatio razmjenu domova, kreirajući nove propise koji idu u prilog običnim građanima voljnim dijeliti dom s putnicima”.

Gradske vlasti procjenjuju da se u Berlinu na kraće vremensko razdoblje iznajmljuje nekih 20 do 30 tisuća stanova odnosno soba.

Novi propis stupa na snagu 1. svibnja.

K.A./H

foto: arhiva.nh

Tagovi: ,