Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Bijela kuća želi privatizirati ISS

Bijela kuća želi privatizirati ISS

Međunarodna svemirska stanica (ISS) mogla bi postati privatna kao što želi Bijela kuća, koja je obznanila da za nekoliko godina više ne želi financirati skupi program NASA-e, piše u nedjelju Washington Post.

Cilj je privatizirati ISS, svemirsku stanicu stavljenu u nisku Zemljinu orbitu, kojom upravlja američka svemirska agencija i koja je razvijena zajedno s ruskom svemirskom agencijom, piše list.

ISS služi međunarodnoj posadi, posebice u suradnji s europskom, japanskom i kanadskom svemirskim agencijama, za razvoj znanstvenih istraživanja u svemiru.

Odluka o okončanju izravne federalne podrške ISS-u do 2025. godine ne znači da će sama stanica biti povučena iz orbite u tom trenutku, moguće je da nastavi funkcionirati u sklopu nekog budućeg komercijalnog aranžmana, piše u internom dokumentu NASA-e, prenosi dnevni list.

NASA će razvijati svoja međunarodna i komercijalna partnerstva sljedećih sedam godina kako bi jamčila stalnu nazočnost i pristup ljudi u nisku Zemljinu orbitu, nastavlja se u tom dokumentu.

NASA je započela outsourcing nekih operacija, posebice letova opskrbe koje su do sada izvršavali SpaceX i Orbital ATK. Ta se tendencija pojačala tijekom mandata Baracka Obame.

Izgleda da se radi o nedavnoj odluci, jer kako podsjeća Washington Post, Sjedinjene Države su već potrošile oko 100 milijardi dolara za lansiranje i troškove funkcioniranja orbitne postaje.

N.H./h

foto: wikipedia