novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Butković: Pristupne ceste do Pelješkog mosta bit će dovršene na vrijeme

Butković: Pristupne ceste do Pelješkog mosta bit će dovršene na vrijeme

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je ustvrdio kako žalba na natječaj za pristupne ceste za Pelješki most nije iznenadila Hrvatske ceste, te kako se ne može dogoditi da most bude završen, a pristupne ceste ne.

Odgovarajući na pitanja novinara na predstavljanju projekta modernizacije i proširenja lučke infrastrukture u luci Crikvenica, Butković je rekao da je žalba zakonita i dodao kako će Hrvatske ceste u roku 30 dana odgovoriti na žalbu te da državna komisija mora to što prije riješiti, jer se radi o europskom financiranju.

“Koliko sam vidio, žalba ne bi trebala zaustaviti proces i napraviti nešto što bi dodatno produljilo vrijeme predaje ponuda”, rekao je Butković.

“Ne može se dogoditi da most bude završen, a pristupne ceste ne. Taj projekt moramo završtiti u određenom roku, da nam europsko financiranje ne propadne. Nismo u zakašnjenju, a hoćemo li isti dan završiti most i pristupne ceste, s time se već ide u krajnosti”, rekao je Butković.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u srijedu je, naime, zaprimila žalbu varaždinske tvrtke Colas na izgradnja stonske obilaznice (DC414), poddionice Sparagovići/Zaradeže-Prapratno i Prapratno-Doli.

Na pitanje o porukama iz Sarajeva i mogu li utjecati na gradnju Pelješkog mosta, Butković je uz ostalo rekao kako mu se čini da te poruke imaju dnevnopolitički karakter i naglasio da Hrvatska gradi most na svom teritoriju i ne ugrožavaju bilo čija prava.

Na upit nije li navođenje da Hrvatska gradi na teritoriju BiH i posezanje za hrvatskim teritorijem, ministar je pozitivno odgovorio.

“Ako je to netko rekao, onda je sigurno imao određene pretenzije prema hrvatskom teritoriju, ali ne bi bio prvi, to nam se često događa. Radi se o najvećem nacionalnom projektu koji će obilježiti prve godine članstva u EU. Bit će problema, uvijek ima izazova, ali vjerujem da će sve završtiti na vrijeme”, rekao je Butković.

Na pitanje je li izgradnja mosta početak “velikog hrvatsko-kineskog prijateljstva”, ministar je kazao da je bio raspisan međunarodni javni natječaj na koji su se mogle javiti tvrtke iz cijeloga svijeta te da je provedbu kontrolirao EU i svi koji ga financirao.

“Mogao se javiti svatko, a ponuda koja udovoljava je izabrana, u ovom slučaju kineski izvođači. Iskustva su dobra, prve reakcije su dobre i vjerujem da će tako biti do kraja”, odgovorio je ministar.

P.T.

foto: scr.arhiva