Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Cappelli: Sljedeće godine će nedostajati oko 15.000 radnika

Cappelli: Sljedeće godine će nedostajati oko 15.000 radnika

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je da će hrvatskom turizmu sljedeće godine nedostajati oko 15.000 radnika te kako će, uz rast plaća u tom sektoru kako bi se zadržali radnici, turizam dio potreba pokriti prekvalifikacijom sadašnjih nezaposlenih, a ako treba i povećanjem kvota za strane radnike.

“Rast plaća za ono što imamo u Hrvatskoj da zadržimo. Nešto ćemo izvući iz sadašnjih nezaposlenih kojih je oko 150.000, budući da se negdje 20-ak tisuća ljudi izjasnilo da bi išli na prekvalifikaciju i eventualno zapošljavanje u turizmu. Nadam se da ćemo dio iz toga izvući. Ali, moramo biti svjesni da će sljedeće godine hrvatskom turizmu trebati oko 15-ak tisuća ljudi. Nećemo u jednoj godini moći prekvalificirati sve”, rekao je Cappeli nakon sjednice Vlade.

Prema riječima ministra turizma, turističkom će sektoru, koji ove godine ima kvotu stranih radnika od 8.660 ljudi, uz to nedostajati još pet, šest ili sedam tisuća radnika.

“Ne smijemo sezonu, odnosno cijelu godinu dovesti u pitanje. Ako bude trebalo, naravno da će kvote biti rješenje, a dugoročno će to biti centri kompetentnosti”, rekao je Cappelli, dodajući kako će natječaji za školovanje ići u desetom mjesecu i dio će se tako riješiti.

“Vremenom, kao što sve druge zemlje rješavaju, morat će biti određenih dolazaka izvan Republike Hrvatske”, zaključio je Cappelli.

novo.hr

foto: arhiva.nh

Tagovi: