auto-moto

Home / auto-moto/eko industrija/Poslovne vijesti / Čelnik Volkswagena priznao krivnju u slučaju Dieselgate

Čelnik Volkswagena priznao krivnju u slučaju Dieselgate

Čelnik njemačke tvornice automobila Volkswagena koji je početkom godine uhićen u Sjedinjenim Državama u okviru slučaja Dieselgate, u petak je službeno priznao krivnju na američkom sudu.

Olivier Schmidt je pristao na priznanje krivnje u zamjenu za smanjenje kazne u okviru nagodbe s američkim državnim tužiteljima.

Tako su tužitelji odustali od točke optužbe za elektroničku prijevaru za koju je mogao dobiti 20 godina zatvora.

Na saslušanju koje će se održati 6. prosinca, prijeti mu sedam godina zatvora za druge dvije točke optužnice koje su prihvaćene: organiziranje prijevare i kršenje zakona o kvaliteti zraka (US Clean Air Act). Schmidt će dotad biti u pritvoru.

Tužitelji ocjenjuju da je Schmidt sudjelovao u prijevari tako što je svjesno lagao američkim vlastima kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnim onečišćenjem tih automobila.

Volkswagen je platio više od 22 milijarde globe i odštete u SAD-u u okviru istrage koju provode američke vlasti i savezna država Kalifornija.

Nakon upozorenja nevladine organizacije, velika njemačka tvrtka priznala je krajem 2015. da je 11 milijuna svojih automobila u svijetu, među kojima 600.000 u SAD-u, opremila programom koji na ekotestu pokazuje smanjenu razinu ispuštanja štetnih plinova u odnosu na stvarnu. Taj je skandal sada ponovo izbio u Europi.

U SAD-u je optuženo sedam čelnika i inženjera VW-a.

N.H./h

foto: dw

Tagovi: ,