auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Cijene kobalta na rekordnim razinama zbog tržišta električnih automobila

Cijene kobalta na rekordnim razinama zbog tržišta električnih automobila

Cijene kobalta dosegnule su rekordno visoke razine zbog potražnje automobilske industrije kojoj je taj rijedak metal potreban za prozivodnju svjetala i električnih baterija.

Cijena tone kobalta porasla je sredinom veljače na Londonskoj burzi metala (LME) na 82.000 dolara, što je njezina najviša razina otkada se 2010. godine počelo pratiti njezino kretanje.

Od početka 2016. godine gotovo je utrostručena.

Pritom nagli rast potražnje još nije dosegnuo vrhunac, ističu u specijaliziranoj tvrtki za prodaju kobalta Darton Commodities.

“Očekuje se da će tržište bilježiti višak u opskrbi do 2020. godine kada bi trebale biti potvrđene prognoze eksponencijalnog rasta prodaje električnih automobila”, stoji u godišnjem izvješću Darton Commoditiesa.

U 2017. godini na litij-ionske baterije u mobilnim elektronskim uređajima još je otpadalo oko 72 posto ukupne potrošnje kobalta u (litij-ionskim baterijama)”, napominju u toj kompaniji.

Taj će se udio vjerojatno s vremenom smanjivati zbog rasta automobilskog sektora, drže u Darton Commoditiesu.

“Električni automobili postali su punoljetni 2017. godine, uz rast prodaje od 51 posto”, konstatiraju pak analitičari Macquarieja, napominjući da bi taj rast ove godine mogao blago usporiti zbog obustave državnih subvencija u Kini.

U ostatku svijeta sve više zemalja planira postupno isključiti iz prometa automobile koji kao pogonsko gorivo koriste benzin i dizel. Stoga proizvođači smišljaju strategije kako bi udovoljili potražnji za električnim automobilima.

U svibnju je švicarski rudarski div Glencore objavio da s Volkswagenom i Teslom pregovaraju o opskrbi kobaltom, citirao je Bloomberg riječi njegova izvršnog direktora Ivana Glasenberga.

Dok Tesla ne otkriva puno o svojim potrebama za sirovinama, Volkswagenovi su pregovori s proizvođačima kobalta prema medijskim izvješćima prekinuti.

Kako bi podmirili potražnju, iz Glencorea su krajem 2017. godine objavili da namjeravaju do 2020. godine proizvesti oko 63 tisuće tona kobalta, u odnosu na 27 tisuća proizvodenih 2017. godine.

Dodatni je razlog interesa tržišta činjenica da je kobalt uglavnom nusproizvod u rudnicima bakra i nikla.

Količina kobalta u toni rudače toliko je malena da je potrebna velika koncentracija da bi se proizvodnja isplatila.

Financijski su investitori zbog potencijala električnih vozila možda proizveli groznicu na tržištu, upozoravaju u Darton Commoditiesu.

“Godine 2017. prosječne godišnje cijene kobalta više su nego udvostručene zbog snažne potražnje potrošača, ograničene dostupnosti kobalta na fizičkom tržištu i pojačanih kupnji metala na koje su se odlučili investitori”, zaključak je Američkog geološkog istraživanja.

K.A.

foto: ecars