Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Cipar u listopadu ostvario turističke rekorde

Cipar u listopadu ostvario turističke rekorde

Cipar je već u prvih deset ovogodišnjih mjeseci ostvario rekordnih 3,4 milijuna turističkih dolazaka, nadmašivši brojku od 3,18 milijuna ostvarenih u čitavoj 2016. godini, pokazale su u petak službene statistike.

Otočna zemlja može zahvaliti takve rezultate reputaciji sigurne oaze u regiji istočnog Mediterana u razdoblju nemira i previranja koji pritišću turističke sektore njezinih tradicionalnih konkurenata Egipta, Tunisa i Turske. Značajan porast dolazaka Cipar je zabilježio s najvećeg emitivnog tržišta Velike Britanije, odakle im je u desetomjesečnom razdoblju zaključno s listopadom pristiglo gotovo osam posto više gostiju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Uz to, značajan skok dolazaka zabilježen je ponovo iz Njemačke, za 60 posto. Slijede Rusi s 5,2 posto više dolazaka i Izrael s gotovo 81 posto većim brojem dolazaka.  Nakon Britanaca, Rusi su najbrojniji gosti na Cipru, podsjeća AFP.

Procvat u turizmu pomogao je ciparskom gospodarstvu da se vrati na put rasta nakon što su međunarodni zajmodavci s 10 milijardi eura zajmova u ožujku 2013. pritekli u pomoć posrnulom otočnom gospodarstvu i tamošnjim insolventnim bankama. Prihodi od turizma čine oko 12 posto ciparskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i smatraju se zaslužnim za brzi oporavak gospodarstva.

K.A./h

foto: visitcyprus