Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / ZSE; Crobex u neznatnom plusu, najlikvidnija dionica Atlantske plovidbe

ZSE; Crobex u neznatnom plusu, najlikvidnija dionica Atlantske plovidbe

Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je bio manji od pet milijuna kuna, pri čemu su glavni dionički indeksi u blagom plusu, a uz dionice Atlantske plovidbe i HT-a nešto se više trgovalo i dionicama crikveničkog Jadrana, koje su ujedno i među veći gubitnicama. 

Crobex indeks u neznatnom je plusu, za 0,02 posto, na 1.858,08 bodova, dok nešto veći rast, za 0,30 posto, na 1.079,45 bodova, bilježi Crobex10 indeks.

Redovni promet dionicama iznosio je tek 4,6 milijuna kuna, što je oko 3,3 milijuna kuna manje nego jučer, a ni jedna dionica nije imala više od milijun kuna prometa.

Najtrgovanija je tako s prometom od 863,9 tisuća kuna bila dionica Atlantske plovidbe, kojoj je cijena pala za 4,41 posto, na 650 kuna.

Po prometu slijede dionice HT-a, protrgovano ih je za gotovo 820 tisuća kuna, a zadnja im cijena stagnira na 166 kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa, 575,1 tisuću kuna, imala je još samo dionica crikveničkog Jadrana, koja je danas u znatnijem cjenovnom minusu. Nakon što je jučerašnji, prvi dan trgovanja zaključila uz cijenu od 9 kuna, dionici Jadrana cijena je danas pala za 13,33 posto, na 7,80 kuna.

Crikvenička hotelijersko-turistička tvrtka Jadran reagirala je u četvrtak na priopćenje Udruge vjerovnika bivših radnika i malih dioničara Jadrana, navodeći kako nemaju informacija tko su članovi udruge te kako je dio članova udruge u nekom obliku sudskog spora s tvrtkom zbog čega ne mogu komentirati te sporove.

Inače, Udruga vjerovnika bivših radnika i malih dioničara Jadrana danas je priopćila da podupire brzu i kvalitetnu privatizaciju tvrtke, zalaže se za izvansudsku nagodbu radnika vjerovnika i Uprave Jadrana te očekuju imenovanje nove i stručne Uprave.

Udruga podupire i odluku o uvrštenju dionica Jadrana na službeno tržište Zagrebačke burze, što je, ističu, bio višegodišnji zahtjev udruge prema većinskom vlasniku. Sudski sporovi između radnika razlučnih vjerovnika i Jadrana trebaju se riješiti što prije, sklapanjem nagodbe izvan suda, jer bi se tako okončali skupi i nepotrebni sporovi s preostalih otprilike 40 radnika, poručili su iz Udruge u opširnom priopćenju u kojem su iznijeli i niz zamjerki na rad Uprave.

Iz Jadrana su reagirali objavom putem Burze navodeći kako im Udruga, iako su je u nekoliko navrata to tražili, nije dostavila popis članova te nemaju informaciju tko su članovi navedene Udruge. “Navedena Udruga prema vlastitim navodima okuplja 40-ak bivših radnika Jadrana od kojih je većina u nekom obliku sudskog spora s Jadran d.d. u kojem ima svojeg pravnog zastupnika odnosno angažiranog odvjetnika kojih ih zastupa u tim sporovima, a koji su redom proizašli iz stečajnog postupka nad Jadran d.d. ili prije. S obzirom da su navedeni sudski postupci u tijeku, nismo u mogućnosti komentirati iste”, objavili su iz Jadrana.

Nakon Jadrana po prometu na Burzi danas slijede dionice još dviju turističkih kompanija, porečke Valamar Riviere s 255,1 tisuću kuna te pulske Arena Hospitality groupa s 221,7 tisuća kuna, a obje bilježe isti postotni rast cijene, za 0,23 posto. Zadnja cijena Valamara iznosi 42,90 kuna, a Arene 434 kune.

Među dionicama s prometima većim od sto tisuća kuna, veće su dobitnice povlaštene dionice Adris grupe s rastom cijene za 1,87 posto, na 436 kuna, Đuro Đaković grupe za 2,43 posto, na 16,85 kuna, te Leda, za 3,90 posto, na 320 kuna.

Dionica Leda tako je najtrgovanija među kompanijama iz sastava Agrokora, a uz nju rast cijene, za 0,84 posto, na 4.830 kuna, zabilježila je i dionica Jamnice, koja je imala promet od 77,3 tisuće kuna. 

Ostale, pak, Agrokorove dionice su u cjenovnom minusu – Belja za 2,73 posto, na 2,81 kunu, Zvijezde, za 10,67 posto, na 134 kune, PIK-a Vinkovci za 15,32, na 10,50 kuna, Vupika za 18,18 posto, na 4,05 kuna. Među tim dionicama nešto se više trgovalo tek dionicom Belja, za 64,8 tisuća kuna, dok su ostale imale skromne promete od tri do 12 tisuća kuna.

N.H./h

foto: FaH