auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / I Daimler ulaže u Kinu, u početku 640 milijuna eura

I Daimler ulaže u Kinu, u početku 640 milijuna eura

Njemački automobilski div Daimler planira uložiti pet milijardi juana (640 milijuna eura) u proizvodnju električnih automobila i baterija u Kini, najavio je čelnik Daimlerova kineskog poslovanja Hubertus Troska.

Ulaganje je sastavni dio Daimlerove 10 milijardi eura vrijedne globalne inicijative u segmentu ‘zelenih’ automobila, kazao je Troska. Također bi trebalo pomoći kompaniji da ispuni najavljene službene kineske kvote o udjelu zelenih automobila u proizvodnji i prodaji.

Kina je odredila stroge kvote za električne i hibridne modele koje će stupiti na snagu 2019. godine. Do 2020. godine broj prodanih automobila s pogonom na nove izvore energije trebao bi dosegnuti dva milijuna a vlasti su signalizirale da na dulji rok žele u potpunosti izbaciti iz upotrebe automobile koji kao gorivo koriste benzin.

U razgovoru s novinarima na sajmu automobila u kineskom Guangzhouu Troska je kazao da je cilj ulaganja, u kojem će sudjelovati i njihov kineski partner BAIC Motor, proizvodnja električnih automobila u Kini.

Iz Daimlera su u petak priopćili da najkasnije od 2019. godine planiraju u suradnji s BAIC-om u Kini proizvoditi električne automobile pod brendom EQ.

Dio iznosa bit će usmjeren i u proizvodnju setova baterija koje će se sastojati od baterijskih ćelija proizvedenih u Kini.

“Ako postoji neka zemlja u svijetu koja bi mogla potaknuti potražnju za električnim automobilima, onda je to sigurno Kina jer nijedna druga zemlja nema tako puno velikih gradova”, dodao je Daimlerov čelnik.

Iako će kineske vlasti u sljedećim godinama postupno ukidati službene poticaje za kupnju električnih automobila, “postoji snažan poticaj (prema kineskim potrošačima) za prijelaz na električne automobile”, ističe on.

Jedan je od razloga po njegovim riječima odluka kineske vlade o gradnji odgovarajuće infrastrukture za punjenje.

Na globalnoj razini njemačka će kompanija u sljedećih nekoliko godina uložiti ukupno 10 milijardi eura u povećanje flote električnih autombila. Do 2022. godine ponuda Mercedes-Benza bit će “elektrificirana”, kazala je glasnogovornica kompanije, što znači da će klijentima biti ponuđena električna varijanta svakog Mercedesova modela.

Potaknut planovima kineskih vlasti, jučer je i Volkswagen najavio da s kineskim partnerima planira do 2025. godine uložiti 10 milijardi eura u proizvodnju električnih i hibridnih vozila u Kini. Njihov je cilj proizvesti prvo električno vozilo koje bi moglo izaći na tržište već iduće godine.

T.R./h

foto: Daimler

Tagovi: