Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Dan mimoza; Od raka vrata maternice godišnje u Hrvatskoj umre 120 žena

Dan mimoza; Od raka vrata maternice godišnje u Hrvatskoj umre 120 žena

U Hrvatskoj svakoga dana od raka vrata maternice oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna umre od te bolesti. Stoga je Dan mimoza, koji se obilježava treće subote u siječnju, prilika da se upozori na tu bolest i pozove žene da redovito odlaze na ginekološke preglede i kontroliraju intimno zdravlje, prenosi Nacional.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga rekao je da od raka vrata maternice godišnje u Hrvatskoj oboli oko 360 žena, a umre 120. Dodao je da je važno educirati žene da tu bolest mogu prevenirati cijepljenjem i redovitim ginekološkim pregledima.

Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom života zaraziti HPV-om, ali će se kod mnogih infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju našeg imunosnog sustava. Smatra se da je oko 60% spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba. Samo kod malog broja žena dolazi do razvoja karcinoma, čiji su simptomi nespecifični i rijetki. Hrvatska je po incidenciji tog karcinoma na sredini, odnosno na 21. mjestu među 40 zemalja.

Danas postoji učinkovito cjepivo protiv HPV-a kojim se cijepe djevojčice i dječaci prvih razreda srednje škole, a koje je od 2015. besplatno dostupno u cijeloj Hrvatskoj.

Obilježavanje Dana mimoza organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka, a cilj mu je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, odnosno papa-test, nužni za očuvanje zdravlja.

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih u žena u dobi između 20. i 49. godine. Među najvažnijim je uzročnicima bolesti dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.

novo.hr

foto: hlpr.hr