Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Dan plave zvijezde posvećen važnosti prevencije raka debelog crijeva

Dan plave zvijezde posvećen važnosti prevencije raka debelog crijeva

Dan plave zvijezde, posvećen važnosti prevencije raka debelog crijeva, obilježen je u subotu na središnjem zagrebačkom trgu, gdje je Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) dijelila građanima voćne kupove promovirajući zdrav način života.

Kupove su na terasi “Johanna Francka” na Trgu bana J. Jelačića u subotu prijepodne dijelili članovi Udruge i tog lokala uz potporu bikera kluba “Pleter Chapter Croatia”, priopćeno je iz Udruge P.I.N.K. life.

U Hrvatskoj je godišnje više od 3000 novooboljelih i više od 2000 umrlih od raka debelog crijeva, koji je drugi po učestalosti tip raka u oba spola i drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka. On podjednako zahvaća i muškarce i žene, u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva. Devedeset posto novih slučajeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, a pojavnost je u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

Svaki rak debelog crijeva danas se može uspješno ne samo dijagnosticirati, već i izliječiti pravovremenom kolonoskopskom procedurom, ističe predsjednik Medicinskog odbora Udruge dr. Pavo Kostopeč.

Za sve koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti. Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom, ističe se u priopćenju i napominje se da statistika nažalost pokazuje da je u Hrvatskoj broj umrlih od raka u porastu.

Udruga Pogled iz novog kuta – P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti, stoji u priopćenju te udruge.

Obilježavanje Dana plave zvijezde ta je udruga organizirala i prošle godine.

N.H.

foto: scr.arhiva