Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Dani turizma; Zagreb destinacija godine, Jerku Sladoljevu nagrada za životno djelo

Dani turizma; Zagreb destinacija godine, Jerku Sladoljevu nagrada za životno djelo

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u četvrtak navečer u Hvaru je, na završnici Dana hrvatskog turizma (DHT), nagradu za turističku destinaciju godine uručio gradu Zagrebu, istaknuvši pritom izvrsne ovogodišnje turističke rezultate u cijeloj Hrvatskoj, a najavio je da će se DHT 2019. godine održati u Slavoniji.

“Bez snažnog gospodarstva nema ni snažnog turizma u kojem smo ove godine ostvarili izvrsne rezultate.  Do kraja godine očekujemo 19,5 milijuna turista i 106 milijuna noćenja te preko 12 milijardi eura prihoda od turizma”, naglasio je Plenković, najavljujući da se iduće godine u turizmu očekuje 1,1 milijarda eura investicija.

Rekao je da se uređuju zakon o turističkim zajednicama te zakon o turističkom zemljištu, te da u Vladi, svjesni važnosti radne snage, povećavaju kvote za stranu radnu snagu, ali i sa 500 milijuna kuna kreću u pripremu centara kompetentnosti.

Premijer Plenković je podsjetio da se ove godine uložilo 30 milijuna kuna za aviopovezivanje Hrvatske sa svijetom, što je pridonijelo povećanju broja aviolinija, ali i dvoznamenkastom porastu prometa u gotovo svim hrvatskim zračnim lukama.

Jerku Sladoljevu hrvatska turistička nagrada za životno djelo

Među desetak nagrada ili top 10 u turizmu za 2018., koje su dodijeljene završne večeri DHT-a u Hvaru, iznimnim pljeskom publike dočekane su hrvatske turističke nagrade Anton Štifanić za životno djelo Jerku Sladoljevu.

Sladoljev je u sektoru poznat kao veliki međunarodni stručnjak pogotovo za kamping, a u turizmu j ukupno proveo 60 radnih godina, no i sad je aktivan te kao konzultant surađuje s brojnim tvrtkama i strukovnim udruženjima diljem Europe.

U zahvali kolegama na nagradi ocijenio je kako je njihov zajednički rad pridonio tome da se “ovaj turistički mikrokozmos učini boljim”.

 Od ostalih nagrada za najbolje u turizmu koje su dodijeljene na završnici DHT-a, su Maškovića Hanu za kulturnu turističku atrakciju godine, Rabskoj fjeri za turistički događaj godine te Muzeju vučedolske kulture za inovaciju godine u turizmu.

Hotelom godine proglašen je Esplanade Zagreb, kampom godine Zaton Holiday Resort kod Zadra,  marinom Marina Frapa iz Rogoznice, dok je DMK putnička agencija godine Calvados Club Luxury Travel iz Splita, a restoran Sv. Nikola u Poreču.

K.A./hina

foto: scr.hrt