Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Danska logistička grupa AP Moller-Maersk poslovala negativno zbog napada

Danska logistička grupa AP Moller-Maersk poslovala negativno zbog napada

Danska logistička i energetska grupa AP Moller-Maersk izvijestila je da je u 2017. godini poslovala s neto gubitkom od 1,1 milijardu dolara zbog nepovoljnog utjecaja valutnih tečajeva i kibernetičkog napada.

Prošlogodišnji je neto gubitak ipak manji nego u 2016. godini kada je iznosio 1,89 milijardi dolara. Prihodi su im u 2017. porasli 13 posto, na 30,9 milijardi dolara.

Moller-Maersk spada u skupinu kompanija u Europi i Sjedinjenim Državama koje su u lipnju prošle godine bile meta kibernetičkog napada. U slučaju danske kompanije stradalo je poslovanje kontejnerskog prijevoza i prijevoznik Maersk Line.

Iz grupe napominju da nastavljaju s planiranim preusmjeravanjem fokusa na transport i logistiku i povlačenjem iz poslovanja s naftom. U prošlogodišnjem su kolovozu izvijestili da će francuska grupa Total kupiti Maersk Oil. Zaključenje transakcije očekuje se u prvom tromjesečju ove godine pod uvjetom da dobije potrebne regulatorne dozvole.

Maersk Line, najveći kontejnerski prijevoznik u svijetu, ponovo je pozitivno poslovao u 2017. godini zahvaljujući rastu prosječnih vozarina, za čak 12 posto tokom cijele godine. Zahvaljujući kupnji njemačkog konkurenta Hamburg Sueda krajem 2017. godine ta članica grupe AP Moller-Maersk sada prevozi svaki peti kontejner u svijetu, ističe u priopćenju izvršni direktor Soren Skou.

Na kraju prosinca 2017. flota Maersk Linea obuhvaćala je 676 brodova, od čega je unajmljeno njih 389. U godini ranije flota je brojila 639 brodova. Prošle je godine globalna flota za kontejnerski prijevoz porasla gotovo četiri posto, a neuposlenih je brodova bilo tek nešto manje od dva posto, ističu u AP Moller-Maersku.

N.H./h

foto: maersk