Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Do 2022. u hrvatsko hotelijerstvo ulaganja od 1,2 milijarde eura

Do 2022. u hrvatsko hotelijerstvo ulaganja od 1,2 milijarde eura

U idućih pet godina Hrvatsku očekuju rekordna ulaganja u hotelijerstvo od 1,2 milijarde eura, od čega 90 posto na obali i priobalju, i to većinom u objekte viših kategorija, ističe se u novom istraživanju koje je provela revizorsko-konzultantska tvrtka Ernst&Young (EY). 

Temeljem istraživanja “Ulaganja u razvoj hotelijerstva 2018. – 2022.”, koje je proveo hrvatski ured EY-a, detektirana su ukupno 83 hotelska projekta u poodmakloj fazi planiranja, razvoja i gradnje ili stavljanja na tržište u razdoblju od 2018. do 2022. godine.

Od toga se čak 50 posto projekta odnosi na novoizgrađene greenfield investicije, dok će se sve investicije provesti u ukupno 12 hrvatskih županija.

Od ukupnog broja projekata koji su obuhvaćeni istraživanjem čak 90 posto njih usmjereno je na obalu i priobalno područje, a po broju i vrijednosti projekata posebno se ističu dvije županije – Splitsko-dalmatinska i Istarska – iza kojih slijede opatijsko, zagrebačko i dubrovačko područje.

Istraživanje je pokazalo značajne promjene po pitanju zemlje podrijetla investitora u hotelske kapacitete u Hrvatskoj. Do sada su tradicionalno prevladavali europski investitori, a do 2022. godine čak 42 posto investicija će provesti azijski hotelijeri i investitori. Time će azijski investitori biti jednako zastupljeni kao i domaći, dok će tek 13 posto investicija provesti oni iz europskih zemalja.

Investitori očekuju da će se njihovi projekti isplatiti u roku od 4 do 15 godina, ovisno o investiciji, dok predviđeni prosjek isplativosti iznosi 10 godina.

Većina investitora sudjelovat će s 25 do 40 posto vlastitih sredstava, a za ostatak tražiti zaleđe komercijalnih banaka, dok će investitori koji se odluče za povlačenje sredstava iz fondova EU morati sudjelovati sa 70 do 75 posto vlastitog kapitala. 

Menadžerica u Odjelu savjetovanja za turizam i ugostiteljstvo u EY-u Marija Noršić ističe kako će od ukupnog broja investicija njih 60 posto biti potpuno novi projekti i hoteli, dok se 40 posto odnosi na preuređenja postojećih smještajnih kapaciteta.

U navedenom razdoblju investicijama će tako biti obuhvaćeno ukupno 9.700 hotelskih soba, od kojih se gotovo 6.000 soba odnosi na potpuno nove ili proširene kapacitete primarno u hotelima visoke kategorizacije, onima sa četiri i pet zvjezdica”, ističe Noršić.

Dodaje da će se hotelijerstvo u Hrvatskoj ubrzano razvijati zahvaljujući milijunskim ulaganjima najvećih igrača na tržištu, no jednako tako i strateškim preuzimanjima i spajanjima.

Tvrdi i da nas očekuje dolazak najjačih svjetskih hotelskih kuća, kao i da će polovicu investicija u ovom ciklusu činiti projekti do 200 soba, pri čemu je prosječna vrijednost ulaganja po sobi za hotele od četiri zvjezdice 140.000 eura, a za hotele od pet zvjezdica oko 370.000 eura. 

K.A./H

foto: fah