Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Dobit kineskog Huaweija u 2017. porasla na 7,3 milijarde dolara

Dobit kineskog Huaweija u 2017. porasla na 7,3 milijarde dolara

Treći proizvođač pametnih telefona u svijetu kineski Huawei izvijestio je u petak da mu je neto dobit u 2017. godini snažno poskočila zahvaljujući kontroli troškova i solidnom rezultatu na domaćem tržištu.

U prošloj je godini neto dobit Huaweija poskočila 28 posto, na 47,5 milijardi juana (7,3 milijarde dolara). U prethodnoj je godini stagnirala zbog tradicionalno skromne marže u poslovanju sa smartphonima.

U kompaniji pripisuju prošlogodišnji skok dobiti 85-postotnom smanjenju neto troškova financiranja zahvaljujući manjim gubicima na valutnim tečajevima. 

Prihodi su im u 2017. godini porasli 15,7 posto, na 603,6 milijardi juana, najslabije u četiri godine.

U poslovanju s potrošačkim proizvodima uključujući pametne telefone prihodi su im rasli nešto sporije nego u godini ranije, za 31,9 posto, na 237,2 milijarde juana, uz isporučenih ukupno 153 milijuna uređaja.

U godini ranije rast je u tom segmentu iznosio 43,6 posto.

Kineska je kompanija u prošloj godini povećala udio u europskom tržištu, što im je omogućilo da lakše prebrode blokirani pristup najprofitabilnijem tržištu prodavača pametnih telefona u svijetu – onom SAD-a. U 2017. godini prihodi su im u regiji koja obuhvaća Europu, Bliski istok i Afriku porasli 4,7 posto, na 163,8 milijardi juana.

U tržištima Sjeverne i Južne Amerike pali su 11 posto, na 39 milijardi juana.

Oslonac im je bilo matično kinesko tržište na kojem ostvaruju polovinu prihoda a u 2017. godini zabilježili su skok za 29 posto, na 305 milijardi juana.

Huawei je treći proizvođač pametnih telefona u svijetu – prva dva mjesta zauzimaju korejski Samsung i američki Apple – a izglede za njegovo poslovanje u predstojećem razdoblju prigušuje snažna konkurencija na domaćem tržištu i pad prodaje u SAD-u s obzirom na planove Washingtona da poveća uvozne carine na kineske tehnološke proizvode.

K.A./H

foto: Huawei