eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Dodijeljene nagrade “Hrvoje Požar”

Dodijeljene nagrade “Hrvoje Požar”

Nagrada “Hrvoje Požar” za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike dodijeljena je u srijedu predsjedniku Akademije tehničkih znanosti Hrvatske Vladimiru Andročecu, a na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dodijeljene su i nagrade i stipendije najboljim studentima energetskog usmjerenja.

Prof. dr. Vladimir Andročec tijekom karijere uveo je niz novih eksperimentalnih metoda u istraživanje otpora i propulzije brodskih formi kojima su se optimizirala brodogradilišta i uštedjela energija pogona. Kao glavni direktor Brodarskog instituta od 1992. do 2000. zaslužan je za njegov preustroj iz vojnog u moderni poslovni institut za potrebe znanosti i gospodarstva, obrazloženje je nagrade koju dodjeljuje Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada “Hrvoje Požar”.

Zahvalnicu za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike dobio je predstojnik Zavoda za zgradarstvo i fiziku zgrada Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zoran Veršić.

Za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja ove su godine nagrađeni Karlo Šepetanc i Mateo Jarak, obojica sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Ivana Marić sa Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu te Petar Filipović sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje. 

Nagrade za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike dobili su Matej Žnidarec s Fakulteta elektrotehnike,računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Krešimir Benčić sa zagrebačkog FER-a, a dodijeljeno je i pet stipendija za stručni dio studija.

Nagrade je uručio predsjednik Hrvatskog energetskog društva Goran Granić koji je, kako su izvijestili iz HAZU-a, istaknuo da u izgradnji vizije i nove platforme energetskog razvoja najviši domet treba biti integralno planiranje, za koje se zalagao i Hrvoje Požar.

“No umjesto toga često imamo jednosmjerno gledanje ili marketinške stavove koji energetski razvoj mogu usmjeravati na kriv način i stvarati privide funkcionirajućih odnosa u energetici. Svaka politika može se donijeti u celofanu i s primamljivim marketinškim porukama, ali svaka energetska politika ne donosi dobrobit. Energetska politika svake zemlje ne može biti sama sebi svrha. Samo ako je dobro integrirana u obrazovnu, znanstvenu, tehnološku i industrijsku politiku te energetski razvoj, ona može stvarati dodatnu vrijednost ekonomiji zemlje, u protivnom je samo trošak”, kazao je Granić.

Dodao je da su u kreiranju energetskog razvoja potrebna najviša stručna i znanstvena znanja i vještine, integrirano simuliranje svih procesa, objektivnost bez navijanja, ali i hrabrost u kreiranju novih razvojnih putova tehnološkog razvoja.

Nagrada koja nosi ime akademika Hrvoja Požara dodjeljuje se od 1995. godine za popularizaciju energetike i interesa za energetiku.

T.R./h

foto: scr.hrt

Tagovi: