Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Dok radnici u Europi najavljuju štrajkove, dobit Amazona rekordna

Dok radnici u Europi najavljuju štrajkove, dobit Amazona rekordna

Tehnološki div Amazon u drugom je tromjesečju zabilježio rekordnu dobit od 2,5 milijardi dolara, oko 12 puta veću nego u istom lanjskom razdoblju, što se zahvaljuje snažnom rastu prodaje, kao i potražnje za ‘cloud’ uslugama.

Prema u četvrtak objavljenom poslovnom izvješću, prodaja tog e-trgovca dosegnula je u proteklom tromjesečju 52,9 milijardi dolara, što je 39 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

“Bio je to snažan kvartal, a rezultate pripisujemo nastavku snažnog rasta u nekim od naših najprofitabilnijih područja”, poručio je Brian Olsavsky, financijski direktor Amazona.

U poslovanju ‘cloud’ uslugama, Amazon Web Servicesu, prodaja je porasla gotovo 50 posto, na godišnjoj razini na 6,1 milijardu dolara.

Amazon također počinje privlačiti više novca od oglašavanja, pa je prihod tvrtke odjela ‘drugih kategorija’, što uključuje oglašavanje, više nego udvostručen, na otprilike 2,2 milijarde dolara.

Maloprodaja u Sjevernoj Americi također daje snažne rezultate. U proteklom je tromjesečju skočila za 44 posto na godišnjoj razini, na 32,2 milijarde dolara.

Prema procjenama analitičke tvrtke eMarketer, Amazon ove godine može računati za otprilike polovicu ukupne online prodaje u SAD-u.

Amazon također počinje koristiti prednosti prethodnih ulaganja u infrastrukturu, čime se omogućuje manje brzi rast potrošnje, rekao je Olsavsky.

Inače, kako smo pisali, pred tjedan dana su radnici u Njemačkoj, Poljskoj i Španjolskoj štrajkali zbog premalih satnica, no poslovni procesi odvijali su se normalno.

K.A.

foto: Amazon

Tagovi: