gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Doručak s hrvatskih farmi uz kajganu od 1000 domaćih jaja

Doručak s hrvatskih farmi uz kajganu od 1000 domaćih jaja

Mnogo je malih obiteljskih gospodarstava u Hrvatskoj vezana uz Agrokorove sustave, neplaćanja su i njih pogodila. Drugi je problem jaka konkurencija, mnogi su krenuli u taj posao potaknuti rastom tržišta i sustavom poticaja. Od 65.000 oko 20.000 u protekle se četiri godine ugasilo. Zato im manifestacija poput Doručka s hrvatskih farmi mnogo znači.

Kajgana od tisuću domaćih jaja pripremljena je na zagrebačkom Dolcu na završnoj priredbi manifestacije Doručak s hrvatskih farmi, koja je proteklih mjeseci obišla cijelu Hrvatsku, piše hrt.hr. Održan je i kulinarski show za posjetitelje, a predstavljeni su i proizvodi zaštićeni europskim i domaćim oznakama izvornosti.

U sklopu akcije 500 hrvatskih proizvođača u četiri mjeseca obišlo je sve županije. Zna to i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. “Bilo je možda i dobrih stvari, ali na žalost uvozilo se i ono što je u najmanju ruku sumnjive kvalitete i sumnjive zdravstvene ispravnosti”, poručio je. Što zbog afera, a što zbog sajmova i manifestacija, potrošači se okreću domaćim proizvodima, pa posljednjih mjeseci opada uvoz jaja i svinjskog mesa.

A u središtu Zagreba predstavljaju se i mladi poljoprivrednici. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji poljoprivredom se bavi njih stotinjak. Važnosti domaće proizvodnje sve su svjesniji i u velikim gradovima. Zagreb posljednje dvije godine mladim poljoprivrednicima nepovratno pruža potpore u iznosu od 15.000 eura za period od tri godine. Dok je poticaja sve više, mladima nekako nedostaje ljubavi prema radu na zemlji i hrabrosti za samozapošljavanje. To promijeniti, pogotovo u vremenu nezaposlenosti, cilj je ovog sajma.

novo.hr

foto: scr.hrt