Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Dosad od gripe umrlo 10 osoba, a zaraženo oko 10.000

Dosad od gripe umrlo 10 osoba, a zaraženo oko 10.000

Iako se vrhunac sezone gripe očekuje tek sljedećega tjedna, mnogo je oboljelih. Od početka sezone gripe u Hrvatskoj od njezinih je posljedica umrlo 10 osoba. U prvom tjednu 2018. zabilježeno je oko 2500 osoba oboljelih od gripe u cijeloj zemlji,  a već sljedećega tjedna taj se broj popeo iznad pet tisuća. Ukupno je od početka sezone gripe zabilježeno oko 10.000 slučajeva.

U Klinici za infektivne bolesti od prosinca je zbog gripe pregledano 1200 bolesnika, a hospitalizirano ih je 150. “Najčešće zbog težih slučajeva gripe i zbog komplikacija, najčešće – upale pluća. Od početka sezone u toj su bolnici od posljedica infekcije virusom gripe preminula 4 bolesnika”, izvijestio je zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak.

Trebamo četverovalentno cjepivo

Razlog je to više da umjesto trovalentnog nabavimo četverovalentno cjepivo koje pruža sveobuhvatniju zaštitu od gripe. “Mi četverovalentno cjepivo do sada nismo imali jer nije bilo licencirano. Radi se o novom cjepivu koje se ove godine pojavilo u prodaji na veliko. Drugi razlog je što trogodišnji tender ističe ove godine. Tek u idućem tenderu možemo naručivati novo cjepivo”, kaže za Hrt voditelj Nacionalnog centra za gripu HZJZ-a Vladimir Draženović.

Odluka je na HZZO-u u kojemu dobro znaju da zbog gripe imaju više od milijun dana bolovanja.
Gripa je ozbiljna bolest, to je akutna infekcijska bolest dišnih organa koja u odnosu na druge prehlade počinje naglo. Inkubacija traje 24 sata, a simptomi se razvijaju unutar 3 do 5 sati. Bolesnik se osjeća umorno, iscrpljeno, počinje s viskom temperaturom, gotovo se može reći da bolesnika ‘baca u krevet’, ima drhtavicu i bolove u mišićima. Gripa obično traje od 7 do 10 dana, a visoka temperature od 3 do 4. Kašalj koji se razvija je suh jer virus gripe oštećuje sluznicu pa se osjeća i peckanje u grlu. Gripa se prenosi kapljičnim putem – kihanjem i kašljanjem.

Osnovna preventiva je higijena ruku. Uz to u prevenciji pomaže i pravilna prehrana – redoviti zajutrak, raznovrsnost namirnica (birajte one pune C vitamina), ali i tjelesna aktivnost, osobito na zraku. U doba gripe dobro je izbjegavati zatvorene prostorije s većom skupinom ljudi, a ako ste u doticaju sa zaraženom sobom, dobro se od nje odmaknuti barem  metar. Onima koji nisu u rizičnih skupinama, a obole od gripe, liječnici preporučuju da ne odlaze liječniku. Javite se svom liječniku telefonom. Ostanite kod kuće od tri do sedam dana, pijte puno tekućine, treba mirovati i odmarati se. Jedite laganu hranu, juhu svakako uvrstite tih dana u svoj jelovnik. Za skidanje temperature uzmite paracetamol, a bol u grlu ublažite pastilama.

Ako simptomi traju dulje od sedam dana te kašalj postane produktivan, ako  počnete osjećati probadanje u prsima i imati otežan dah, svakako posjetite liječnika.

novo.hr

foto: shutterstock