Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Drastično poskupljuju pristojbe za nautičare; hoće li ih to otjerati?

Drastično poskupljuju pristojbe za nautičare; hoće li ih to otjerati?

Samo hrvatske marine su od nautičara lani zaradile 855 milijuna kuna, a sada se taj rast, pa i prijašnji rezultati dovode u pitanje jer su nautičari revoltirani rastom boravišne pristojbe koja je za najveće brodove narasla i do 9 puta.

Od prvog travnja visina boravišne pristojbe, koja se u Hrvatskoj obračunava prema dužini brodova, drastično poskupljuje. Osobito je nepovoljno onima koji pristojbu plaćaju cijelu godinu.

U biogradskoj Marini Kornati ima 750 vezova, ali od poskupljenja od 100 do čak 900 posto za boravišnu pristojbu dio nautičara će svakako razmisliti hoće li premještati svoj brod u neku drugu zemlju, izvestio je RTL.

A od nautičara, poručuju iz biogradske marine koja ima 300 zaposlenih, koristi ima cijeli Biograd.

“To je poskupljenje od 1200 eura plus PDV. Sve skupa je loše organizirano i mislim da ćemo se opet vratiti u Sloveniju držati brod”, kaže Florian iz Njemačke. 

Zvone iz Slovenije već 10 godina svoj 18-metarski brod drži cijelu godinu u Marini Kornati u Biogradu i cijelu godinu plaća boravišnu pristojbu. Do sada je plaćao 1500 kuna godišnje, a od sutra će ta pristojba biti 9600 kuna.

U konkurentskoj Crnoj Gori je godišnja boravišna pristojba, bez obzira na veličinu broda, oko 1100 kuna.

Prvi pravi učinci podizanja nautičarske boravišne pristojbe i revolt nautičara vidjet će se već nakon Uskrsa.

novo.hr

foto: scr.arhiva