Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / DT na MWC-u najavio spremnost za 5G i povezivost u zrakoplovima

DT na MWC-u najavio spremnost za 5G i povezivost u zrakoplovima

Deutsche Telekom (DT) u ponedjeljak je u sklopu 32. Mobile World Congressa (Svjetski kongres mobilne industrije-MWC) istaknuo spremnost za pokretanje 5G-a u 2020. godini i za povezivanje i pristup internetu u zrakoplovima.

U partnerstvu s Huaweijem i Intelom pokazali smo da su razgovori i dogovori oko 5G-a mogući te da interoperabilnost između tehničkih komponenti različitih proizvođača temeljenih na novom standardu može funkcionirati, rekla je na konferenciji za novinare članica Uprave DT-a za tehnologiju i inovacije Claudia Nemat.

Naglasila je da će se sve na čemu DT radi osjetiti u zemljama u kojima posluju članice DT Grupe, pa i u Hrvatskoj.

Izvijestila je da je DT samo u Njemačkoj tijekom 2017. izgradio 40 tisuća kilometara optičke mreže, što je više od ukupne mreže federalnih autocesta u kilometrima.

Predsjednik Uprave DT-a Tim Hottges, kojemu je nedavno mandat produljen na još pet godina, na konferenciji je naglasio da je mreža srž strategije DT-a.

Dodao je da DT-ova mreža u Europi ima gotovo 700 tisuća kilometara optičkih vlakana, te da je DT 2017. u Europu uložio više od sedam milijardi eura.

Hottges je na konferenciji razgovarao s vratarom Bayerna iz Münchena Manuelom Neuerom, koji se nalazio u zrakoplovu na letu između Münchena i Frankfurta, čime je DT pokazao da je europska zrakoplovna mreža EAN spremna za upotrebu.

“Sada sve ovisi o zračnim kompanijama. Brzi širokopojasni pristup je kao standard moguć i u zrakoplovima”, poručio je Hottges.

DT je, naime, s partnerima Inmarsatom i Nokiom dovršio EAN, kao prvu integriranu satelitsku i LTE mrežu u Europi, u sklopu čega je u 30 europskih gradova izgradio oko 300 baznih stanica za tu namjenu. Sve se temelji na EAN satelitu, kojega je Inmarsat uspješno lansirao u svemir prošlog ljeta i potpuno je funkcionalan, a osim British Airwaysa kao prvog kupca očekuje se da će to učiniti i druge članice International Airlines Grupe (IAG), poput Iberije, Vuelinga i drugih.

Na konferenciji DT-a na MWC-u je istaknuto i da kompanija radi na edge cloudu, kao i ideji pametnog tekstila sa senzornim funkcionalnostima u procesu tkanja, te na virtualnoj i uvećanoj stvarnosti VR i AR.

Internet stvari (IoT) te pametni gradovi ili smart cities također su važna područja rada za DT, jer se očekuje da će do 2050. oko 70 posto čovječanstva živjeti u urbanim područjima te će mrežna infrastruktura morati biti spremna.

U svim tim projektima uz ostale članice sudjeluje i Hrvatski telekom koji stvara uvjete za primjenu naprednih tehnologija 5G također 2020., tim više što je potencijal 5G prepoznat u Hrvatskoj i zbog turizma.

Ove godine očekuje se i novi model električnog bicikla povezanog sa eSIM tehnologijom HT-a.

Na MWC-u, koji se u Barceloni održava od 26. veljače do 1. ožujka s više od 2.300 izlagača iz 200 zemalja, očekuje se više od 100 tisuća posjetitelja-profesionalaca te oko pet tisuća akreditiranih novinara iz svijeta, što ga uz američki CES čini najposjećenijim tehnološkim sajmom u svijetu.

Ove se godine MWC održava pod motom “Stvaranje bolje budućnosti” pri čemu su u fokusu tehnologija i njene mogućnosti.

Priliku na kongresu kao izlagač traži i hrvatski proizvođač mobitela Noa, tvrtka Hangar, a tu su i predstavnici Ericcsona Nikole Tesle, koji su zajedno s globalnim Ericssonom daleko odmakli u testiranju i pripremi mrežne infrastrukture za iduću, petu generaciju mobilnih tehnologija 5G koja je glavna tema na MWC-u.

T.R.

foto: FaH

Tagovi: ,