Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Dva hrvatska startupa se odlično predstavila na sajmu elektronike CES u Las Vegasu

Dva hrvatska startupa se odlično predstavila na sajmu elektronike CES u Las Vegasu

Hrvatski startup CircuitMes s igraćom konzolom MAKERbuino predstavio se ovog tjedna svjetskim investitorima na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu zainteresiravši i veliki Amazon te ekipu s platorme Indiegogo.

Startup CircuitMess pobijedio je na lanjskom startup natjecanju Idea Knockout, koji organizira magazin Bug u suradnji s HT-om, te je uz ostalo nagrađen odlaskom na najveći sajam potrošačke elektronike u svijetu CES, koji se ove godine u Las Vegasu po 50. puta održava od 9. do 12. siječnja.

Uz CircuitMes u Eureka Parku predstavio se i startup me:mum, koji je pokrenula Maja Bujas, a osvojio je drugo mjesto na lanjskom Idea Knockoutu. Istoimeni ‘gadget’ me:mum, koji u kombinaciji s mobilnom aplikacijom precizno određuje najplodniji dan u mjesečnom ciklusu žene, značajno povećavajući šansu za začećem, također je privukao pažnju inovatora i investitora na CES-u.

  • Inovacija Maje Bujas je osim potencijalnih investitora, privukla i brojne medije

“CES definitivno otvara vrata međunarodne scene, od SAD-a do Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i drugih velikih tržišta, te stoga vjerujem da će dodatno pomoći u komercijalizaciji proizvoda”, poručio je osnovač CircuitMessa, 19-godišnji Albert Gajšak.

Kaže da je konzola MAKERbuino jedinstvena po tome što se isporučuje u dijelovima i potrebno ju je sastaviti, prateći internetske upute, što je proces kroz koji se kod korisnika razvija strast prema programiranju, elektronici i tehnologiji. Tek nakon sastavljanja doista je moguće igrati konzolom, koje je već prodano u više od tri tisuće primjeraka.

  • Hrvoje Bujas s mladim i perspektivnim poduzetnikom Albertom Gajšakom i njegovom igraćom konzolom MAKERbuino

Nedavnom kampanjom na Kickstarteru konzola je prikupila 100 tisuća američkih dolara, nadmašivši deseterostruko zadani cilj.

Supružnici Maja i Hrvoje Bujas kratko su za portal novo.hr komentirali nastup i općenito dojam sa sajma CES:

CES je jednostavno – spektakl! Za StartUp tvrtku to je kao da si dijete stavio u kuću od bombona i čokolade (osmijeh)…svi su tu, novi i inovativni proizvodi, potencijalni kupci, investitori, mediji…svakako se isplati doći!”, kažu nam Maja i Hrvoje Bujas.

Hrvoje se nadovezao, a to je i ‘dokazao’ sa slikom ispod, koju značajnu potporu imaju startupovi koji dolaze iz Izraela, za razliku od onih koji su iz Hrvatske. Spomenuo je da bi se HGK i Ministarstvo gospodarstva trebali uključiti u ovakve projekte i zaključuje da nije bilo BUG-a i startup natjecanja Idea Knockout, gotovo sigurno hrvatski predstavnici ne bi došli na ovaj značajan sajam potrošačke elektronike.

  • Prostor na kojem su organizirano izlagali predstavnici izraelskih startupova

Tko zna, možda se narednih godina HGK (koji prikuplja značajna sredstva, a troši(o) ih je uglavnom na praonice i lovstvo), uključi u priču i pošaljemo barem pet kvalitetnih poduzetničkih projekata na ovaj sajam. Materijala sigurno ima.

 

Dragan Bacinger/h

foto: HB