Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / DZS: U veljači 3,2 posto više turističkih noćenja

DZS: U veljači 3,2 posto više turističkih noćenja

U komercijalnim smještajnim objektima u veljači je u Hrvatskoj bilo oko 219 tisuća turista ili 4,6 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, dok je s otprilike 485 tisuća noćenja zabilježen porast od 3,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Stranih je turista u veljači u komercijalni smještaj došlo nešto malo više od 137 tisuća ili 9,6 posto više nego u veljači prošle godine, a porast od 7,2 posto ostvarili su i s gotovo 310 tisuća noćenja.

Domaćih turista je, pak, bilo gotovo 3 posto manje ili njih 82 tisuće, koji su ostvarili 175,4 tisuće noćenja ili 3,2 posto manje.

Među stranim noćenjima, najviše su, 19,7 posto, u komercijalnom smještaju ostvarili slovenski turisti, koje slijede Austrijanci, Talijani i Nijemci.

Po hrvatskim regijama, najviše je od ukupnih noćenja u veljači ili 22 posto ostvareno u Istri, dok je među vrstama komercijalnog smještaja najviše noćenja ili gotovo 68 posto od ukupnog broja ostvareno u hotelima, koji su sa ukupnih 330 tisuća noćenja i u plusu od 3 posto u odnosu na lanjsku veljaču.

Prema načinu dolaska, turisti su u veljači u većem broju dolazili individualno nego organizirano – 126,6 tisuća je došlo u vlastitoj organizaciji, a oko 93 tisuće u organizaciji agencija i drugih organizatora putovanja, no ‘individualaca’ je došlo tek 0,2 posto više, a ‘organiziranih’ 11,2 posto više nego u prošlogodišnjoj veljači.

P.T.

foto: valamar