auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / EK kaznio s 34 milijuna eura dobavljače sigurnosne opreme u automobilima

EK kaznio s 34 milijuna eura dobavljače sigurnosne opreme u automobilima

Europska komisija kaznila je u srijedu pet proizvođača sigurnosne auto-opreme s ukupno 34 milijuna eura zbog dogovaranja cijena sigurnosnih pojaseva, zračnih jastuka i upravljača kojima opskrbljuju japanske proizvođače automobila. 

Dobavljači Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei i Marutaka kažnjeni su zbog kršenja antikartelskih propisa u Europskoj uniji, navodi se u priopćenju EK.

U priopćenju europski regulatori dodaju da su kompanije sudjelovale u jednom ili više od ukupno četiri kartela za isporuke automobilskih sigurnosnih pojaseva, zračnih jastuka i upravljača japanskim proizvođačima automobila Toyoti, Suzukiju i Hondi u Europskom gospodarskom području.

Pet proizvođača koordiniralo je cijene odnosno nastup na tržištima i razmjenjivalo povjerljive informacije u razdoblju od 2004. do 2010. godine, navodi se u priopćenju Komisije. 

“Svih pet dobavljača priznalo je sudjelovanje u kartelima i pristalo na nagodbu. Takata nije kažnjen za tri kartela jer je o njihovu postojanju izvijestio EK a Tokai Rika nije kažnjen za sudjelovanje u jednom od kartela o kojem je također izvijestio Komisiju”, stoji u priopćenju.

Takata je pritom kažnjen s 12,7 milijuna eura, Toyoda Gosei s 11,3 milijuna, Autoliv s 8,1 milijuna, Tokai Rika s 1,8 milijuna a Marutaka sa 156 tisuća eura.

“Sigurnosni pojasevi i zračni jastuci svakodnevno čuvaju živote i ključni su u svim automobilima u EU. Pet dobavljača kažnjenih danas tajno se udružilo radi maksimiziranja dobiti od prodaje tih komponenti. Moguće su radi toga porasli troškovi tih auto dijelova mnogim proizvođačima koji prodaju automobile u Europi, potencijalno nanoseći štetu kupcima”, kazala je povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

“Ne prihvaćamo kartele koji pogađaju europske potrošače, čak i kada je kartel organiziran izvan Europe”, naglasila je Vestager.

U priopćenju Komisija ujedno podsjeća da je jedan od svakih 11 automobila prodanih u Europi proizvela neka japanska tvrtka.

K.A./h

foto: shutterstock

Tagovi: ,