auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Elon Musk ponovno objavio tweet koji nije smio, očekuje ga kazna SEC-a

Elon Musk ponovno objavio tweet koji nije smio, očekuje ga kazna SEC-a

Američka Komisija za trgovinu vrijednosnicama (SEC) zatražila je od suda da proglasi Elona Muska krivim za nepoštivanje zbog kršenja uvjeta sporazuma.

Problemi su ponovno iskrsnuli zbog Muskovog tweetanja, prenio je CNBC, objavljujući i sudski podnesak SEC-a.

Musk je zbog tweetova već platio par desetaka milijuna dolara kazne te je smijenjen s vodstva tvrtke za proizvodnju električnih automobila Tesla, čiji je jedan od osnivača.

Podsjetimo, SEC prati bilo kakve javne istupe direktora i vlasnika tvrtki koji bi mogli utjecati na američku burzu, odnosno kažnjava izjave koje bi mogle krivo navoditi ulagače.

Najava očekivane godišnje proizvodnje

Zadnji od spornih tweetova Muska tiču se očekivane proizvodnje električnih automobila ove godine.

Musk je kao CEO tvrtke naveo da će Tesla ove godine napraviti “oko” 500.000 vozila”, no nakon četiri sata je počeo pojašnjavati svoj tweet. Naveo je kako je “namjeravao reći” da bi godišnja stopa proizvodnje na kraju 2019. godine mogla biti oko 500.000 vozila.

Ukupne isporuke za ovu godinu i dalje se procjenjuju na 400.000, naveo je potom.

“Musk nije tražio niti dobio odobrenje prije objavljivanja ovog tweet-a, koji je bio netočan i distribuiran do preko 24 milijuna ljudi”, napisao je SEC u sudskom podnesku tražeći sankcije za Muska.

Dionice Tesle pale su 5 posto nakon što je Komisija zatražila od suca da proglasi Muska krivim za nepoštivanje kršenjem ugovora, prema kojem se morao suzdržavati od javnih istupa u vezi Tesle, bez prethodne dozvole.

Sljedećeg dana, generalni odvjetnik Tesle Dane Butswinkas napustio je svoje mjesto, a zamijenio ga je bivši potpredsjednik pravnog odjela Jonathan Chang.

Musk: Procjene već bile poznate i prije tweeta

Čelnik Tesle odgovorio je na pritužbu SEC-a nekoliko sati kasnije, tweetanjem: “SEC je zaboravio pročitati transkript Teslinih zarada, u kojem je jasno navedeno 350k (tisuća) do 500k (tisuća). Kako neugodno…”

No, brzo je dodao još jedan tweet: “Doista. Imam veliko poštovanje prema sucima. Nije savršen, ali općenito, trebali bismo biti vrlo zadovoljni pravosudnim sustavom SAD-a”.

Podsjetimo, SEC se prošle godine nagodio s Muskom i Teslom nakon tweetova kojima se najavilo privatno preuzimanje kompanije (otkupom dionica s burze), nakon čega je ta najava ubrzo povučena.

Milijarder je ostao na čelu tvrtke, ali se odrekao titule predsjednika (Uprave) i dobio kaznu od 20 milijuna dolara, prenosi poslovni.hr. Kao dio nagodbe, Musk je trebao tražiti odobrenje za buduće tweetove u vezi poslovanja kompanije.

No, prema optužbama SEC-a to nije učinio.

novo.hr

foto: arh.FB

Tagovi: , ,