Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / EU pokreće postupak pred WTO-om zbog američkih carina na čelik i aluminij

EU pokreće postupak pred WTO-om zbog američkih carina na čelik i aluminij

Europska unija odlučila je slijediti primjer Kine, uloživši žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) na američke carine na uvoz čelika i aluminija.

“Budući da kao izvoznik imamo značajan interes u tom slučaju, Europska unija traži konzultacije sa Sjedinjenim Državama” radi dogovora o “zaštitnim mjerama”, navodi EU prema priopćenju objavljenom u ponedjeljak na internetskoj stranici WTO-a.

Američki predsjednik Donald Trump potpirio je u ožujku strah od trgovinskog rata odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija, usmjerenih ponajprije na Kinu ali i na zemlje Europske unije.

Kina je 5. travnja uložila žalbu WTO-u na američke trgovinske mjere ali je Peking išao preko WTO-ova tijela za rješavanje sporova, napominje AFP.

Bruxelles pak u žalbi WTO-u ističe da će cilj rasprava sa SAD-om biti “razmjena mišljenja i zahtjev za objašnjenjem predloženih mjera” kao i postizanje “dogovora o mogućnostima” zaštite, u skladu s WTO-ovim sporazumom o zaštitnim mjerama.

U Bruxellesu ističu da žele da konzultacije započnu “što prije”.

“EU i SAD pokrenule su raspravu o toj temi. Kontakti su uspostavljeni na više razina, posebno o pitanju prekomjernih kapaciteta u sektorima čelika i aluminija”, kazao je za AFP neimenovani izvor u Europskoj komisiji.

“U tim raspravama Europska komisija inzistira na potpunom i bezuvjetnom izuzeću od najavljenih carina na čelik i aluminij”, dodao je izvor.

K.A.

foto: fah

Tagovi: , ,