novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Europski Airbus pretekao Boeing po broju narudžbi zrakoplova u 2017.

Europski Airbus pretekao Boeing po broju narudžbi zrakoplova u 2017.

Europski zrakoplovni div Airbus u prošloj je godini po narudžbama zrakoplova pretekao konkurenta Boeinga ali još zaostaje u broju isporučenih letjelica, pokazali su podaci objavljeni u ponedjeljak.

Airbus je u priopćenju objavio da je u 2017. zaprimio 1.109 narudžbi zrakoplova a isporučio ih je 718, najviše otkada su počeli poslovati. Njegov američki konkurent Boeing osigurao je pak 912 narudžbi i a isporučili su 763 zrakoplova.

“Airbusove isporuke komercijalnih zrakoplova porasle su u 2017. petnaestu godinu zaredom, dosegnuvši novi rekord tvrtke od 718 zrakoplova isporučenih za 85 kupaca”, navodi se u Airbusovom priopćenju.

“Isporuke su bile više od četiri posto iznad prethodne najviše razine od 688 (isporučenih zrakoplova) u 2016. godini”, dodali su.

Krajem prošle godine Airbus je u knjigama imao ukupno 7.265 nerealiziranih narudžbi u vrijednosti 1.059 milijardi dolara (867 milijardi eura) po kataloškiim cijenama, navodi se u Airbusovom priopćenju.

“Novi Airbusov rekord u stavci isporuka zajedno s našim četvrtim rezultatom u stavci novih narudžbi zaokružuje za nas izuzetnu godinu”, konstatira glavni poslovni direktor Airbusa Fabrice Bregier.

K.A./h

foto: AB

Tagovi: ,