auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Ford i VW razmatraju strateško partnerstvo

Ford i VW razmatraju strateško partnerstvo

Konkurentske automobilske kompanije Ford i Volkswagen (VW) nalaze se u ranoj fazi razgovora o zajedničkom razvijanju niza modela komercijalnih vozila, odnosno “istražuju strateško partnerstvo” s ciljem jačanja konkurentnosti obiju kompanija.

Naime, kako kompanije navode u izjavi, razmatrale su nekoliko zajedničkih projekata. Međutim, dodaju da suradnja ne bi uključivala zamjene dionica ili bilo kakve sporazume o vlasničkom povezivanju ii umrežavanju.

Najveće Fordovo komercijalno vozilo je kombi Transit, koji se prodaje širom svijeta, kao i kamionet F-series, koji je u svojoj kategoriji naprodavanije vozilo u SAD-u.

Osim Volkswagen vozila, njemačka kompanija također posjeduje komercijalna vozila brendova Scania i MAN.

Upitana o konkretnom području suradnje, glasnogovornica Forda je kazala da je “prerano za iznošenje takvih detalja”.

Međutim, sklapanje savezništava između proizvođača automobila, s ciljem objedinjavanja resursa i smanjivanja troškova razvoja novih tehnologija uslijed rastuće potražnje za ekološkim vozilima, nije nova pojava.

Ranije ove godine, poslovanje njemačkog Volkswagena s kamionima i autobusima i Toyotin proizvođač kamiona Hino Motors dogovorili su partnerstvo u razvoju tehnologija hibridnih vozila, umrežavanja, električnih vozila i autonomnih sustava vožnje.

K.A./H

foto: Ford