novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Grupacija Đuro Đaković s gubitkom u poslovanju od 11,7 milijuna kuna

Grupacija Đuro Đaković s gubitkom u poslovanju od 11,7 milijuna kuna

Grupacija Đuro Đaković u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju u iznosu od 11,7 milijuna kuna, izvijestili su u ponedjeljak iz te grupacije, u kojoj očekuju da će do kraja 2017. stvoriti preduvjete za rješenje dva ključna cilja koji su preostali za dovršenje procesa restrukturiranja – dokapitalizaciju i rješavanje poslovanja Đuro Đaković Industrijskih rješenja. 

Po podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća, grupacija Đuro Đaković je u devet mjeseci ostvarila ukupne prihode u iznosu 405,9 milijuna kuna, što je 9,34 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su ukupni rashodi smanjeni za 8,85 posto, na 417,7 milijuna kuna.

No, iz slavonskobrodske kompanije ističu kako je istovremeno ostvaren pozitivan EBITDA (dobit prije amortizacije, financijskih prihoda i rashoda te poreza) u visini od 18,2 milijuna kuna, što čini EBITDA maržu od 4,5 posto te negativnu maržu dobiti od 2,9 posto. Također naglašavaju kako je EBITDA poboljšan u odnosu na prethodnu godinu za 3,8 milijuna kuna.

Gubitak u poslovanju u prvih devet mjeseci iznosio je 11,7 milijuna kuna, a iz grupacije Đuro Đaković kao tri osnovna razloga negativnog poslovanja navode gubitke ostvarene u društvu Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d., izrazito visoke financijske rashode te negativne tečajne razlike.

“Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d. je jedino društvo gdje provedene mjere restrukturiranja nisu dale rezultate i gdje se provode dodatne mjere u zadnja dva mjeseca čiji se konkretni rezultati očekuju do kraja godine. Ovo društvo jedino je zabilježilo gubitak u poslovanju od svih društava u vlasništvu Đuro Đaković grupe”, ističe se u priopćenju.

Također se navodi kako bi grupacija Đuro Đaković ostvarila dobit u poslovanju u visini od 6,1 milijuna kuna (marža dobiti 1,5 posto) te pozitivan EBITDA u visini od 23 milijuna kuna (marža 5,8 posto) bez ostvarenja Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d.

Iz Đure Đakovića ističu i kako je grupacija prvi put u novijoj povijesti više od polovice ukupnih prihoda ostvarila od izvoza, što znači da je strateška odluka širenja tržišta i smanjenje ovisnosti o tržištu Hrvatske u potpunosti ostvarena.

“Ukupan izvoz je povećan 100,3 posto, odnosno veći je za 113 milijuna kuna u odnosu na ostvareno u 2016. godini. Najveći dio izvoza je ostvaren u segmentu Transporta, no i segmenti Obrane i Industrije i energetike ostvaruju veći izvoz nego prethodne godine”, navodi se u izvješću.

Kako se dodaje, osim pozitivnog učinka dokapitalizacije, grupacija očekuje i pozitivne učinke ulaska strateškog partnera u vlasničku strukturu kroz proširenje postojećih i otvaranje novih tržišta za proizvode grupacije, što je u skladu s ciljevima postavljenim na početku procesa restrukturiranja.

“Drugi ključni cilj je rješavanje poslovanja društva Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d. na način da društvo više ne akumulira gubitke koji koče ukupan razvoj grupacije Đuro Đaković. Mjere koje su već provedene u prethodnom razdoblju kao i mjere koje će se provesti do kraja godine moraju dovesti do stabiliziranja stanja u navedenom društvu te prestanka poslovanja s gubitkom”, navode iz Đure Đakovića.

K.A./h

foto: arhiva/h