auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / HAC većinu radova završava do 14. lipnja, očekuje veći promet nego lani

HAC većinu radova završava do 14. lipnja, očekuje veći promet nego lani

Hrvatske autoceste (HAC) većinu radova na autocestama u svojoj nadležnosti završit će do 14. lipnja kako bi pojačani ljetni promet bio što protočniji, a i u ovoj se godini očekuje povećanje i prometa i prihoda od cestarine, ističu iz te tvrtke uoči ljetne turističke sezone.

“Zbog održanja i podizanja razine sigurnosti na autocestama, HAC ove godine ulaže 90 milijuna kuna u redovno te još dodatnih 300 milijuna kuna u izvanredno održavanje. Do 14. lipnja završit će većina radova, koji su trenutno još u punom tijeku, od obnove vertikalne i horizontalne prometne signalizacije, košnje trave, sanacije kolnika i objekata, do ispitivanja funkcionalnosti tunelskih sustava, uređenja odmorišta i naplatnih postaja te drugih”, iznose iz HAC-a.

Napominju pritom da su svjesni da radovi na održavanju autoceste i postavljena regulacija prometa utječu na nesmetano odvijanje prometa, donoseći i razna ograničenja, kao i moguće neplanirano produljenje puta i nezadovoljstvo pojedinih korisnika, ali i da sve radnje provode u skladu s pozitivnim zakonima, bez odgode, u duhu dobrog gospodara i s ciljem zaštite svih korisnika autoceste.

Za radove na dionicama na kojima nije moguć dovršetak do sredine lipnja ishodit će suglasnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, uz brigu da se prometovanje vozila odvija uz najveću moguću propusnost vozila.

Za što bolju organizaciju i protok prometa na autocestama tijekom ljeta, HAC je ove godine pojačao koordinaciju i suradnju s drugim službama i institucijama, od resornog ministarstva i MUP-a, preko HAK-a, i DUZS-a do ostalih cestarskih koncesionara HC-a, ARZ-a i AZM-a te sa Vatrogasnom zajednicom, HGSS-om i Hitnom medicinskom pomoći (HMP).

“Dogovorili smo da se i ove godine u prostorijama tehničkih jedinica održavanja HAC-a organizira smještaj i obrok timovima hitne medicinske pomoći, kako bi mogli što pravovremenije reagirati u slučajevima nesreća. Ti će timovi tako na autocesti A1 biti smješteni u tehničkim jedinicama održavanja Brinje, Dugopolje i Zagvozd, na autocesti A3 u jedinici Županja, a na autocesti A6 u jedinici Delnice”, otkrivaju iz HAC-a, naglašavajući da su i njihovi djelatnici osposobljeni za rad s 35 defibrilatora.

Porast prometa i prihoda od cestarine

Očekujući ukupno ovog ljeta i cijele godine veći promet i prihode od cestarine nego prošle godine, iz HAC-a iznose podatke da su u prvih pet mjeseci ove godine na autocestama HAC-a i ARZ-a ukupno zabilježili gotovo 19 milijuna vozila ili 6 posto više nego u isto vrijeme 2017., uz porast prihoda od cestarine za 8,3 posto, na 855,6 milijuna kuna, bez PDV-a.

“Trend povećanja prometa i priljeva od naplaćene cestarine vidljiv je na svim autocestama do kraja svibnja ove godine i vjerujemo da će se nastaviti i u idućim mjesecima”, kažu iz HAC-a.

Dodaju kako će i ovog ljeta, drugu godinu za redom, uvesti i sezonsko povećanje cijena cestarine u trajanju od tri mjeseca, a o čijim će detaljima javnost izvijestiti naknadno.

Vezano za cijene cestarine, ali i brži prolaz kroz naplatne postaje na autocestama, preporučuju korištenje uređaja ENC, čijom se kupnjom mogu ostvariti i popusti, a što, kako kažu, uz domaće, najviše koriste putnici iz Njemačke, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Slovenije te veliki broj stranih transportnih pravnih osoba.

Za ubrzanje protočnosti prometa prilikom kartične naplate cestarine ove su godine uveli novost na NP Demerje s nadogradnjom softvera na osam izlaznih staza i novim POS uređajima, čime se naplata bankovnim, debitnim i charge karticama ubrzava na ispod tri sekunde, za razliku od dosadašnjih do osam sekundi.

Vozače zbog povećanog prometa na autocestama ljeti upozoravaju na povećanu pažnju i oprez, kako bi prometnih nesreća bilo što manje.

“Prema nedavno objavljenoj studiji zagrebačkog Prometnog fakulteta o sigurnosti na autocestama, hrvatske autoceste su među najboljima u Europi i nude adekvatnu sigurnost, odnosno 96 posto mreže autocesta u Hrvatskoj ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća. Samo 4 posto dionica ima srednje nisku stopu, a nijedna dionica srednje visoku i visoku stopu tih nesreća, što pokazuje izuzetnu sigurnost svih sudionika u prometu autocestama”, zaključuju iz HAC-a.

N.H.

foto: fah

Tagovi: ,