novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Hoće li se produljiti subvencije na kredite sa četiri na pet godina?

Hoće li se produljiti subvencije na kredite sa četiri na pet godina?

Potaknuto interesom građana i dobrim rezultatima u prvom, prošlogodišnjem krugu dodjele subvencija na stambene kredite, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara planira do ljeta pripremiti zakonsku podlogu za novu, drugu turu subvencioniranih kredita.

Krenulo je u pripremu izmjena i dopuna Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, u kojem će biti i nekih novina. Najveća je, prijedlog je Ministarstva, da se trajanje subvencioniranja stambenog kredita sa četiri, produlji na pet godina, dok bi, također, iznosi subvencija ubuduće trebali biti veći što je područje na kojem se nekretnina nalazi nerazvijenije, doznaje Novi list.

Na taj bi se način nastojalo mlade ljude zadržati u manje razvijenim sredinama.

Onima koji su prošle godine kupili nekretnine uz subvencije, i potpisali ugovore o subvencioniranju na četiri godine, ugovori bi ostali jednaki, dakle za njih “produžetaka” nema.

Prije svega, međutim, Ministarstvo za nove subvencije mora pronaći novac u državnom proračunu.

U prvom je krugu uočeno da je najviše stanova, odnosno kuća, uz subvenciju kupovano u najrazvijenijim područjima, dakle velikim gradovima (66,3 posto), a u najnerazvijenijim općinama tek 0,30 posto. 

Zahvaljujući prošlogodišnjim subvencijama na četiri godine, stan ili kuću kupilo je 2.325 građana, koji su do sredine listopada 2017. godine predali zahtjev.

Nešto malo manje od 40 zahtjeva je još odbijeno, isto toliko ih je od utrke za subvencijama odustalo, piše Novi list.

novo.hr

foto: arhivaNH