Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/sport / Horvatinčić osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora

Horvatinčić osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora

Tomislav Horvatinčić nepravomoćno je proglašen krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara – Francisco Salpietro i Marinella Salpietro Patel. Dobio je 4 godine i 10 mjeseci zatvora. Na izricanju presude nije se pojavio.

U kaznu će mu se uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru. Horvatinčić mora platiti i sudske troškove u iznosu od 190.000 kuna. Dobio je i zabranu upravljanja motornim vozilima u trajanju od pet godina.

Na presudu može podnijeti žalbu u roku od 15 dana.

Sud navodi kako nije postupao po pomorskom zakonu i drugim propisima. “S uključenim pilotom je glisirao i nije izviđao kut plovidbe. Udario jedrilicu sa zastavom italije”, rekao je sudac.

“Iz razgovora s Horvatinčićem nakon nezgode proizlazi da nije spominjao gubitak svijesti. Dva dana nakon nesreće je obavio pregled. Nikad nije govorio o sinkopi. Skica sačinjena ukazuje da nije izgubio svijest neposredno prije sudara. Znači da je bio ubrojiv i mogao je vladati svojom voljom”, kazao je sudac na izricanju presude.

Kao olakšavajuće okolnosti navedene su Horvatinčićeva dob i zdravstveno stanje, a otežavajuća je bila ranije prekršajno kažnjavanje zbog prekršaja u prometu.

novo.hr

foto: scr.arhiva