Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/sport / /BRAVO!/ Hrvatica sudi finale Lige prvaka

/BRAVO!/ Hrvatica sudi finale Lige prvaka

Ipak nije sve tako crno u našoj sudačkoj organizaciji… Veliko je priznanje, naime, stiglo na adresu naše najbolje sutkinje, Sanje Rođak-Karšić (34), koja će suditi finalni dvoboj Lige prvaka za žene između Wolfsburga i Lyona, 24. svibnja u Kijevu! Glavna će sutkinja biti Čehinja Jana Adamkova, prva pomoćnica Engleskinja Sian Massey, a Sanja Rođak-Karšić bit će druga pomoćnica.

Ovo je samo nastavak velikog povjerenja koje UEFA ima u našu sutkinju. Lani je, naime, mahala u Enshedeu u finalu Eura za žene (Nizozemska – Danska), sudila je i na SP za žene u Kanadi, zatim na Olimpijskom turniru za žene u Brazilu, kao i lanjski polufinale Lige prvaka za žene Lyon – Manchester City. Sjajna je to niska suđenja na velikim natjecanjima, ali…

– Ovo je fenomenalno, presretna sam! Ni u snu nisam očekivala da bih mogla suditi u kijevskom finalu. Stižu mi čestitke kolega i kolegica sa svih strana svijeta, sretna sam i uzbuđena, ovo je doista pravo čudo! Nisam mogla ni pomisliti da će se to ikada dogoditi – nije krila uzbuđenje Sanja Rođak-Karšić u intervjuu za Sportske novosti:.

Oprostite, pa UEFA je već pokazala da vam vjeruje, silno vas cijene, pa zašto ste onda tako iznenađeni?

– Dolazim iz male zemlje koja još uvijek nije toliko etablirana u UEFA-inim sudačkim krugovima. Ma ne znam što bih vam rekla, silno sam iznenađena i jednostavno ne mogu doći k sebi, trebat će mi malo vremena da shvatim kako je sve ovo što se događa stvarno – kaže simpatična Sanja.

Praktički spašavate čast hrvatskog suđenja, ni jedan naš nogometni arbitar nije ni blizu vaših dosega?

– Ha-ha… Ne gledam tako na to, ne stavljam to u prvi plan. Ovo imenovanje shvaćam kao nagradu za sav uloženi trud.

Jeste li već bili u sudačkoj ekipi s Čehinjom Janom Adamkovom?

– Jesam, nedavno smo zajedno sudile četvrtfinale Lige prvaka za žene, bit će nam ovo treća zajednička utakmica koju ćemo suditi. Inače, dugo se poznajemo, u odličnim smo odnosima, mogu reći da smo prijateljice.

Prema podacima HNS-a, Sanja Rođak-Karšić sudila je na devet utakmica Prve HNL. Kakva iskustva imate u mahanju muškarcima?

– Sve je dosad bilo super! Uostalom, mogu vam reći da mi je teže suditi ženama, nego muškarcima!

Zašto? Imaju li muškarci više respekta prema vama zato jer ste žena? Ili…

– Ne, nije riječ o ponašanju, govorimo li o tome, nisam imala problema ni s muškarcima, ni sa ženama. Ali, u ženskom nogometu ima kudikamo više složenijih i kompleksnijih odluka, ipak taj nogomet nije tako čist kao kad igraju muškarci.

Nogometna je igra sve brža, koliko je time otežana sudačka zadaća, posebno vaša sa zastavicom u ruci?

– Moramo se stalno prilagođavati i nije jednostavno. Najteže je, dakako, odlučivati o zaleđima. Nitko od nas nije bezgrešan, naravno da sam i ja griješila. Ali, poslije utakmice analiziram svaku prijepornu situaciju i iz svoje pogreške želim naučiti, kako je ne bih ponovila – kaže naša najbolja sutkinja.

novo.hr

foto: HNS