gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Hrvatska u 2017. uvezla kruha i pekarskih proizvoda u vrijednosti od 107 milijuna eura

Hrvatska u 2017. uvezla kruha i pekarskih proizvoda u vrijednosti od 107 milijuna eura

Posljedice dugogodišnjeg uništavanja hrvatske proizvodnje i lobiranje za uvoznike i preprodavače, dolaze nam na naplatu

Uvoz hrane u Hrvatskoj porastao je za velikih 13 posto u 2017. godini, a najviše se uvozi svinjetina i kruh. Zanimljiv je podatak da Hrvatska uvozi čak 71 kilogram voća i povrća po stanovniku, javlja RTL. Na prvom mjestu po pitanju uvoza je svinjetina u vrijednosti od 161 milijun eura. Na drugom mjestu su kruh i pekarski proizvodi u vrijednosti od 107 milijuna eura. Čokolada je na trećem mjestu, a zatim slijede sir, skuta, mlijeko i vrhnje.

Kako javlja RTL, od ukupne potrošnje u Hrvatskoj proizvodi se samo polovina voća i povrća. Što se tiče proizvodnje, svega nam nedostaje jer u dovoljnoj mjeri proizvodimo jedino jabuke, jagode i višnje.

Dražen Miloloža iz sektora poljoprivrede HGK-a, istaknuo je da ga ovi podaci nisu iznenadili jer to je jedan niz koji traje već nekoliko godina

– Stočni fond se u Hrvatskoj smanjuje, smanjuje se proizvodnja, a povećava se uvoz poglavito određenih kultura i određene vrste hrane, rekao je Miloloža.

S druge strane, izvoz je u 2017. godini porastao za 12 posto. Uvoz je porastao još više zbog čega je trgovinska bilanca negativna i iznosi 903 milijuna eura u korist uvoza. Miloloža je istaknuo da su gospodarstvenicima i poljoprivrednicima u Hrvatskoj na raspolaganju sredstva za podizanje proizvodnje voća i povrća, preradu voća i povrća, ulaganje u voće i povrće te da je slična situacija i s mesom.

novo.hr

foto: arhivaNH