Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Hrvatske vode objavile rezultate je li onečišćenje rijeke Spreče stiglo do Save

Hrvatske vode objavile rezultate je li onečišćenje rijeke Spreče stiglo do Save

Analize uzoraka vode rijeke Save uzvodno i nizvodno od utoka Bosne u Savu ne ukazuju na onečišćenje niti pogoršanje kakvoće, priopćile su u četvrtak (3. svibnja) Hrvatske vode, koje prate je li onečšćenje iz Tvornice sode u BiH preko rijeka Spreče i Bosne stiglo do Save.

Hrvatske vode navode da su izmjerene vrijednosti u uobičajenim rasponima koji se bilježe tijekom provedbe sustavnog monitoringa.

Temeljem naloga Hrvatskih voda, Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije jučer (2. svibnja) je obavio uzorkovanje vode uzvodno i nizvodno od utoka rijeke Bosne u rijeku Savu. Službe Hrvatskih voda nastavljaju pratiti stanje.

Prema posljednjim informacijama Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u BiH onečišćenje rijeke Spreče u BiH je minimalizirano te su vrijednosti izmjerenih pokazatelja u vodi unutar dopuštenih granica, stoji u priopćenju.

Iz odlagališta tvornice sode “Sisecam Soda” nedaleko od Tuzle, 27. travnja se izlila bazična tekućina (pH 12) u lokalnu rijeku Spreču i u utorak, 1. svibnja u rijeku Bosnu kod Doboja ostavljajući iza sebe onečišćenje i pomor ribe. Hrvatske vode su u srijedu, 2. svibnja priopćile da se uzorkuje vod iz Save, te da je prema informacijama iz BiH onečišćenje rijeke Spreče minimalizirano.

novo.hr

foto: wikimedia

Tagovi: ,