Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / IN2 i s novim vlasnikom zadržava autonomnost

IN2 i s novim vlasnikom zadržava autonomnost

Vodeća softverska tvrtka u Hrvatskoj IN2 i s novim vlasnikom, kanadskom grupom CSI, zadržava svoju autonomnost i neće se ‘razbijati’ na dodatne tvrtke, te planira nove projekte, globalno širenje i nastavak pozitivnih trendova u poslovanju, ističe nova predsjednica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar.

Šiber Makar je do sada bila članica uprave, a na čelnu poziciju imenovana je sredinom siječnja, nakon što je početkom ove godine IN2 preuzela globalna grupa Constellation Software Inc. (CSI), čije je sjedište u Torontu u Kanadi, i to putem tvrtke u njenom vlasništvu, Vela Operating Group, odnosno njezine podružnice Aquila Software.

Tada su izvijestili da CSI preuzima tvrtke s potencijalom rasta ili one koje su već ostvarile vodeći položaj u razvoju softvera za razne industrije, što je IN2 na hrvatskom, ali i širem regionalnom tržištu, te je i stoga ta akvizicija jedna od jačih na domaćem ICT tržištu.

Ne otkrivajući iznos za koji je IN2 prodana CSI-ju, jer CSI ne objavljuje vrijednosti transakcija prilikom akvizicije novih kompanija, Šiber Makar ističe da CSI tijekom procjene vrijednosti IN2 nije primjenjivao standardne modele izračuna vrijednosti u ICT sektoru, već je procjenjivao potencijal ljudi, kompetencija, portfelja, tržišta, vrijednost koju je moguće generirati na nekim novim tržištima i slično.

“Svoja ulaganja pa i povrat ulaganja ne promatraju kratkoročno nego dugoročno i strateški. U tijeku je zajedničko poslovno planiranje sa CSI grupom, procjenjujemo dodatni potencijal naših usluga i proizvoda, diskutiramo o opcijama dodatnih akvizicija u regiji, evaluiramo mogućnost suradnje s nekim sestrinskim kompanija i drugo. Krajem veljače pripremamo okupljanje menadžmenta Vela grupe, koje će, vjerujem, otvoriti niz mogućnosti koje danas samo naslućujemo”, kaže Šiber Makar.

Dodaje i da se “u CSI ne razgovara o sinergijama birokratskog tipa, nego da su vrlo pragmatični s minimumom usklađenja financijskog izvještavanja zbog transparentnosti poslovanja, a sve ostalo je čisti biznis, od definicije područja rasta do toga kako biti uspješniji u pojedinim segmentima”.

P.T./h

foto: FaH