Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Istarski gradić ima najmanju nezaposlenost u Hrvatskoj

Istarski gradić ima najmanju nezaposlenost u Hrvatskoj

Nakon Buzeta, grad s najmanjom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj je Varaždin (2,9 posto).

Statistika i brojke koje govore o smanjenju broja nezaposlenih u nekoj sredini ne znače automatski da su se ti ljudi i zaposlili, a da gospodarstvo doista raste. Za taj zaključak jedini su relevantni podaci o zaposlenosti, na koje ćemo, barem kada je Državni zavod za statistiku u pitanju, još neko vrijeme čekati.

U međuvremenu, zanimljivo je pogledati kakvi su trendovi kada je nezaposlenost u pitanju.

Portal Gradonačelnik.hr prenosi analizu koju je, temeljem podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, izradila tvrtka IT tvrtka COIN, koja se bavi analitikom, integracijom i vizualizacijom podataka.

Njihova analiza, u kojoj su navedeni podaci o stopi nezaposlenosti u prosincu 2016. i 2017. pokazuju da je Buzet i dalje grad s najmanjom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj (2,6 posto), dok su Križevci doživjeli najveći pad nezaposlenosti u posljednju godinu dana, od čak 43,8 posto. U prosincu 2016. imali su 7,3 posto nezaposlenih, da bi 2017. godinu završili sa stopom od 4,1 posto.

Od 128 hrvatskih gradova u posljednjoj godini tek su dva zabilježila rast nezaposlenosti i to manji od deset posto, dok ostatak bilježi uglavnom dvoznamenkasti pad – 15 gradova preko 30 posto, 52 grada između 20 i 30 posto, isto toliko između 10 i 20 posto, te njih šest ispod deset posto.

Drugi najveći pad nezaposlenosti, nakon Križevaca, bilježi Jastrebarsko – 42,9 posto (sa 10,5 na 6 posto), a treći je Buzet s padom od 38,1 posto (s 4,2 posto na 2,6 posto). U deset gradova s najvećim padom nezaposlenosti još su Prelog, Zaprešić, Ozalj, Rab, Sveta Nedelja, Đurđevac i Ivanec.

Što se same stope nezaposlenosti tiče, raspon se u gradovima kreće od 2,6 u Buzetu, do najviše 37,3 posto. Čak 50 gradova ima stopu ispod deset posto, njih 48 je između 10 i 20 posto, a sedam ih je iznad 30 posto.

Nakon Buzeta, grad s najmanjom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj je Varaždin (2,9 posto), potom Pazin (3,5 posto), Čakovec (3,6 posto), Prelog (3,6 posto), Zabok (3,8 posto), Krk (3,9 posto), Poreč (3,9 posto), Križevci (4,1 posto), te Novigrad u Istri (4,6 posto). 

novo.hr
foto: buzet.hr