Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Italija bilježi najveći deficit novorođenčadi od ujedinjenja davne 1861.

Italija bilježi najveći deficit novorođenčadi od ujedinjenja davne 1861.

Broj novorođene djece u Italiji pao je prošle godine na povijesno nisku razinu, objavio je u utorak nacionalni statistički zavod.

Po podacima Istata u Italiji je prošle godine rođeno 473.438 djece, što je još 2,5 posto manje nego u 2015., godini s najmanje novorođenih od talijanskog ujedinjenja 1861. Uzrok tomu je sve manji broj Talijanki reproduktivne dobi, ali i u tome što je smanjuje broj žena koje uopće žele imati djecu.

Podaci Istata pokazuju da je stopa fertiliteta pala na 1,34 djeteta po ženi. Gotovo 30 posto djece rođeno je izvan braka, a 21 posto ih ima barem jednog roditelja netalijana. Istat je priopćio da postoji veza između početka ekonomske krize 2008. i kontinuiranog pada broja novorođenih.

Vlada je prije dvije godine pokušala potaknuti ljude da imaju više djece posebnom marketinškom kampanjom, od koje se brzo odustalo jer se pokazalo da je seksistička i uvredljiva.

Čelnik vladajuće Demokratske stranke Metteo Renzi obećao je kućanstvima 80 eura mjesečne subvencije za svako dijete mlađe od 18 godina. Pošto Italiju iduće godine očekuju parlamentarni izbori za pretopostaviti je da će i ostale stranke odgovoriti svojim obećanjima.

novo.hr/h

foto: pixabay