Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Ivanec uvodi ultrabrzi internet za sve poslovne i privatne korisnike

Ivanec uvodi ultrabrzi internet za sve poslovne i privatne korisnike

Cijena za građane bila bi bruto 99 kuna mjesečno!

Grad Ivanec uskoro bi u cijelosti mogao biti pokriven superbrzim internetom.

Na sjednici gradskog vijeća raspravljalo se o uvođenju gigabajtne konekcije u svaki dom i zgradu, uz primjenu potpuno nove tehnologije na bazi tzv. milimetarskih radio sustava, prenosi MojPosao.

Brzine koje se nude iznose do 1 Gbit/s za poslovne korisnike, dok bi fizičke osobe imale brzinu od oko 200 Mbit/s.

Cijena priključka za građane (za brzine do 200 Mbit/s) bile bi bruto 99 kuna mjesečno, bez ikakvih ograničenja u količini podataka, uz iste brzine i slanja i primanja podataka

Ovaj projekt je Gradu Ivancu, kroz LAG Sjeverozapad, ponudila jedna irska tvrtka, uz razmjerno nisko sufinanciranje od 199.000 kuna s PDV-om.

Od strane predstavnika Grada i pojedinih vijećnika istaknute i određene sumnje, u smislu da je riječ o stranoj tvrtki o čijim se referencama u nas malo zna te da se radi o sjajnom high tech projektu, ali koji stoji neočekivano malo novca.

Zato će Grad Ivanec sa spomenutom tvrtkom potpisati Sporazum o suradnji na realizaciji ovoga projekta, ali ona neće rezultirati nikakvim materijalnim ni financijskim obvezama.To znači da će Grad Ivanec zatražiti da tvrtka najprije osposobi sustav i osigura isporuku usluge do potrošača, a tek nakon toga bi Grad imao opciju otkupa cjelokupne idejno-izvedbene dokumentacije za svotu od 199.000 kuna, o čemu bi se pripremio poseban ugovor.

Inače, ekonomski analitičari Financial Timesa Ivanec su proglasili najpoželjnijom ulagačkom destinacijom na razini europskih gradova do 100.000 stanovnika.

novo.hr

foto: shutterstock