Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Izbjeglice u Srbiji: “Svaku noć mislimo da ćemo se smrznuti”

Izbjeglice u Srbiji: “Svaku noć mislimo da ćemo se smrznuti”

U prihvatnim centrim u Srbiji trenutno boravi više od 4 tisuće izbjeglica. No njih nekoliko stotina prvi mraz i temperature ispod nule dočekalo je na otvorenom. U pitanju su ljudi koji, kako kažu, nemaju više vremena za čekanje i granicu s Hrvatskom pokušavaju prijeći ilegalno. Ekipa N1 je provela dan s njima.

U jednom grmu, kilometrima daleko od grada pronašli smo mjesto odakle izbjeglice noću kreću u riskantan pokušaj prelaska u Hrvatsku. Mokre cipele i vreće za spavanje još uvijek su tu, ali su stanari očito krenuli dalje.

Daleko od očiju policije i javnosti, u jednoj šikari u blizini Šida nalazi se šator, koji izbeglice koriste kao posljednju stanicu prije nego što ilegalno prijeđu granicu.

Preko dana, izbjeglice se od hladnoće skrivaju u ruševini napuštene tvornice na rubnim dijelovima Šida. Danas, međutim, nije dan kao i svaki drugi. Slavi se rođendan, a slavljenik je prijatelje počastio onim što ima.

“Volio bih da mogu biti s članovima moje obitelji, i da zaista proslavim rođendan kako treba. Oni nisu ovdje, ali sam zahvalan barem na tome što su mi prijatelji tu”, kaže Haider, izbjeglica iz Afganistana.

Prijatelje zove cimerima, jer s njima dijeli šator. Na temperaturi ispod nule, kaže, svako večer pretvara se u noćnu moru.

“Svake noći mislimo kako nećemo dočekati jutro, da ćemo se konačno smrznuti i umrijeti. Spavamo zbijeni”, kaže Haider.

Od hladnoće bi se mogli skloniti prijavljivanjem u neki od obližnjih prihvatnih centara. Tamo bi, međutim, na prelazak granice morali čekati, u najboljem slučaju, do kraja 2018. godine. To vrijeme, kažu, nemaju.

“Bio sam u kampu, ali ostali smo bez novca, a obitelji su nam tamo preko. Jednostavno, moram nastaviti dalje. Nekoliko puta sam već pokušao prijeći granicu, ali su me pretukli i vratili”, kaže Zijah za N1, izbjeglica iz Aganistana.

novo.hr

foto: scr.N1

Tagovi: , ,