gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Na izložbi Jabučini dani najavljena gradnja regionalnog distributivnog centra

Na izložbi Jabučini dani najavljena gradnja regionalnog distributivnog centra

Na izložbi Jabučini dani koja je otvorena u petak u Đakovu, najavljena je gradnja regionalnog distributivnog centra za voće i povrće.

Na Jabučinim danima čiji su organizatori Savjetodavna služba i Udruga voćara Voćar-Đakovština i Turistička zajednica grada Đakova, zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator najavio je gradnju regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, koji voćari i povrtlari nestrpljivo očekuju.

“Regionalni distributivni centar obuhvatit će različite tehnologije, od ULO hladnjača do komora za smrzavanje, a kapacitet će mu zadovoljiti potrebe svih proizvođača voća i povrća s područja Slavonije i Baranje”, rekao je Lagator.

Najavio je kako bi centar trebao biti izgrađen u iduće dvije godine, u Poslovnoj zoni Osijek, uz investiciju između 50 i 70 milijuna kuna što će se najvećim dijelom financirati iz sredstava fondova Europske unije.

Naglasio je kako voćarska proizvodnja zahtijeva višu razinu kvalitete, a to su prostori za skladištenje i hlađenje, kvalitetno pakiranje i konfekcioniranje proizvoda.

“Cilj je ovim projektom smanjiti i uvoz voća i povrća”, rekao je Lagator.

Voćari na Jubučinim danima izlažu suvremene i stare sorte jabuka i prerađevine od tog voća: rakiju, pekmez, sok i kolače. Izložene su i druge vrste voća kao i široka paleta proizvoda među kojima i onih starih obrta poput šeširdžija, lončara, slamara, tkalaca i dr.

Održan je i okrugli stol “Kako vratiti život selu – proizvodimo lokalno, prodajmo lokalno”.

T.R./h

foto: shutterstock

Tagovi: