gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Je li Zvečevo prva veća ‘žrtva’ Agrokora? Više od mjesec dana su u blokadi, radnici u štrajku!

Je li Zvečevo prva veća ‘žrtva’ Agrokora? Više od mjesec dana su u blokadi, radnici u štrajku!

Radnici poznate požeške konditorske tvrtke Zvečevo od danas su u štrajku. Pokušaj mirenja poslodavca i sindikata nije uspio pa su radnici jutros obustavili proizvodnju.

Tvrtka je pred slomom, o čemu govori i činjenica da su već 40 dana u blokadi. To naravno ne mora značiti da se tvrtka ne može izvući iz problema, ali postoji jedna otegotna okolnost. Problem je taj što Zvečevo previše ovisi o samo jednom poslovnom partneru, Agrokoru.

No, čini se da nije to bio samo običan poslovni odnos. Kako je prošle godine prenio poslovni.hr, Agrokor se navodno upisao kao privremeni vlasnik 74.562 dionice ili 20 posto udjela Zvečeva. Drugim riječima, Zvečevo je bilo na više razina povezano s Agrokorom, kao i niz drugih hrvatskih ‘kombinata’ koji su samo formalno bili na tržištu, a u stvarnosti su ovisili o Agrokoru i(li) državi.

U sličnoj ili još goroj situaciji navodno se nalazi i Franck.

Gubitak Zvečeva u 2015. bio je nešto veći od 9 milijuna kuna, a i nekoliko godina unatrag bilježili su slične ili veće gubitke. Uprava je ovih dana isplatila plaće za 212 radnika, za 69 ne. Ne znamo po kojim kriterijima su išle isplate plaća samo za neke zaposlenike; “eci-peci”, “po abecedi” ili po nekom drugom strateškom promišljanju i poslovnom kriteriju.

Najbolje je tek poslano priopćenje koje potpisuje predsjednik Uprave, Zdravko Alvir. On počinje: “Zbog novonastale situacije u poslovnom okruženju u Hrvatskoj i regiji” – čitaj zbog kraha Agrokora! Nadalje u priopćenju Alvir piše još nekoliko patetično-ekonomskih floskula od kojih jedna iskače: “Važno je naglasiti da će projekt financijskog restrukturiranja podržati i Vlada Republike Hrvatske kroz svoj projekt pomoći regiji Slavonija kako bi se zadržala radna mjesta i zaustavilo iseljavanje stanovništva”.

Znači, predsjednik Uprave uvlači neki Vladin projekt u tvrtku koja je došla u probleme zbog njegovog načina upravljanja. Vlada mora dati nove milijune Zvečevu, da mladi ne bi iseljavali. Baš zanimljiva teorija, koja je dosad vjerojatno uvijek palila.

Ova teška situacija u Zvečevu ponovno otvara pitanje svih pitanja, zna li premijer Plenković u što se upustio (svojom ili nečijom tuđom voljom) kod donošenja “Lex Agrokora”? Jer iako stalno ponavlja da oni nisu napravili dug, Vlada je stupanjem na snagu “Lex Agrokora” preuzela odgovornost za tu kompaniju. Također, gdje je granica pomaganja privatnim poduzećima? Tko će odlučivati kome pomoći, a kome ne? Puno je pitanja, a samo jedan odgovor, za koji je sada već kasno. Intervencije države u privatne subjekte uglavnom završavaju katastrofalno. Za obje strane!

  • Priopćenje za medije koje je puno floskula

Dragan Bacinger

foto: screenshot.hrt