auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Kina od srpnja smanjuje carine na uvoz automobila

Kina od srpnja smanjuje carine na uvoz automobila

Kina će sniziti carine na većinu uvezenih automobila na 15 posto od 1. srpnja, objavilo je u utorak ministarstvo financija čiji se potez nadovezuje na stišavanje trgovinskih napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Planirano smanjenje kineskih uvoznih carina sa sadašnjih 25 posto dobra je vijest za globalne proizvođače automobila, ali možda ne ispunjava u potpunosti očekivanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je tražio da budu izjednačene s američkih 2,5 posto.

Objava kineskog ministarstva financija nadovezuje se na pregovore kineskog vicepremijera Liua Hea i američkog ministra financija Stevea Mnuchina u Washingtonu koji su odmaknuli dva vodeća svjetska gospodarstva s ruba trgovinskog rata.

Kineski predsjednik Xi Jinping kazao je u travnju da će Kina do kraja godine “znatno sniziti” carine na automobile u sklopu paketa mjera koje su protumačene kao miroljubiva gesta prema američkom predsjedniku u kontekstu zaoštravanja trgovinskih napetosti.

Sniženje kineskih carina vjerojatno će naići na dobar odjek među proizvođačima automobila prisutnima na kineskom tržištu, uključujući japansku Toyotu koja u Kinu uvozi svoj Lexus i američkog diva Ford koji u azijskog diva plasira većinu svojih Lincolna.

Peking je ove godina najavio i liberalizaciju režima vlasništva inozemnih kompanija u automobilskom sektoru zbog kojih je većina inozemnih proizvođača bila prisiljena sklapati partnerstva s kineskim proizvođačima u državnom vlasništvu.

Trenutno su vlasnički udjeli inozemnih kompanija u proizvođačima automobila u Kini ograničeni na 50 posto.

Već ove godine ta će ograničenja biti ukinuta za proizvođače automobila koji kao pogon koriste nove izvore energije a od 2020. godine i za proizvođače komercijalnih vozila te od 2022. za sve proizvođače putničkih automobila.

K.A.

foto: fah