Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Kineska poduzeća suočena s novim ograničenjima pri izboru imena

Kineska poduzeća suočena s novim ograničenjima pri izboru imena

Kineska poduzeća više neće smjeti u imenima upotrebljavati riječi poput ‘Kina’, ‘kineski’ ili ‘država’, izvijestio je u utorak dnevni list People’s Daily, pozivajući se na nacrt prijedloga tržišnih regulatora.

Kina sve striktnije regulira upotrebu osjetljivog jezika i slika u komercijalne i zabavne svrhe a zabranila je i ‘zloupotrebu’ himne, kao i satiričke prikaze povijesnih, pa čak i fikcionalnih junaka.

Prema prijedlogu novih propisa koji je objavila Državna uprava za reguliranje tržišta, upotreba određenih riječi u imenima tvrtki „šteti interesima države i društva” i mora se zabraniti.

Nedržavne tvrtke neće se više smjeti nazivati ‘središnjima’, ‘nacionalnima’, ‘državnima’ ili ‘internacionalnima’, pokazuje nacrt prijedloga regulatora.

Nova ograničenja dopuštat će da se tvrtka, primjerice, nazove ‘Acme China Jewellery’, ali ne i ‘China Acme’, osim ako ne dobije izričito odobrenje kineske vlade.

Tvrtkama će biti zabranjeno i korištenje riječi za strane zemlje, regije, tvrtke i organizacije i koristiti nazive smišljene da obmanjuju ili navode javnost na pogrešne zaključke, piše People’s Daily.

List ne pojašnjava jesu li ograničenja imena povezana s pitanjima intelektualnog vlasništva, otvorenima u trgovinskim sporovima SAD-a i Kine.

K.N.

foto: epa